Na zdraví Haiti

Chudé Haiťany pomáhají ošetřit hosté podniků v Olomouci, Zábřehu, Svitavách, Hranicích

25. výročí Charity Svitavy

14. 12. 2018 uplyne 25 let od zřízení Charity Svitavy olomouckým arcibiskupem Mons. Janem Graubnerem.  Charita Svitavy připravuje k oslavám několik akcí.

Stejný rytmus srdce, stejný koloběh života. To byla jubilejní dvacátá Romská pouť

Svatý Kopeček u Olomouce – Prostranství u baziliky Navštívení Panny Marie se již tradičně jednu zářijovou sobotu mění v Romskou pouť. Letošní rok se akce pořádaná Charitou Olomouc konala už podvacáté. Významné výročí si nenechalo ujít téměř sedm set návštěvníků. Mši sloužil ostravsko-opavský pomocný biskup Martin David, který vážil cestu až z Říma, římskokatolický kněz a ředitel českobudějovického diecézního centra mládeže Vojtěch Vágai, kterého spojuje s poutí i jeho romský původ, mši koncelebroval. Podle jeho slov v Česku nejsou romští duchovní téměř žádní.

den otevřených dveří 2018

DSS------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Výtěžek z akce pro Haiti v prodejně Dobrodruhá pomůže uspořádat zdravotní kemp

Olomouc – Zakoupené originální motivy exotických krajin vyobrazených haitskými malíři, ručně vyráběné šperky z ryze přírodních materiálů a mnohé další výrobky přinesly dvojnásobnou radost zákazníkům prodejny Dobrodruhá, kteří jejich zakoupením zároveň podpořili projekty Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO) na Haiti. Akce Dobrodruhá pro Haiti vynesla díky zájmu zákazníků prodejny Dobrodruhá částku 7 325 korun, která poputuje spolu s výtěžkem kampaně Na zdraví Haiti na zajištění zdravotní péče pro chudé obyvatele v odlehlých oblastech na severozápadě Haiti.

Speciální várka piva pro Diecézní charitu, papeže i lidi dobré vůle

České Budějovice Diecézní biskup Mons. Vlastimil Kročil v pátek 7. září 2018 požehnal limitovanou várku ležáku Budějovického Budvaru, kterou ochutná papež František i lidé na budějovických adventních trzích. Část výtěžku z každého prodaného piva bude darována na projekty Diecézní charity České Budějovice, která chce finance použít ve prospěch charitních aktivit v krajském městě. Přáním biskupství i charity je, aby do tohoto charitativního projektu podařilo zapojit společně s pivovarem, vedením města a kraje i všechny lidi dobré vůle.

Na jubilejní 20. ročník Romské poutě míří stovky poutníků z Česka a ze Slovenska

Olomouc – Poutní místo na Svatém Kopečku u Olomouce přivítá v sobotu 15. září Romy ze všech koutů České republiky i ze Slovenska. Po slavnostní mši svaté v bazilice Navštívení Panny Marie zazní v ambitech strhující rytmy romských melodií v podání populárních slovenských romských kapel. Charita Olomouc srdečně zve na výroční Romskou pouť nejen všechny Romy, ale i všechny zájemce o romskou kulturu z řad veřejnosti.

Kaufland v Olomouci pořádá vlastní potravinovou sbírku pro Charitu

Olomouc – Společnost Kaufland rozšiřuje aktivity na podporu charitativní činnosti a pomoci potřebným. Ve spolupráci s Českou federací potravinových bank uspořádá v sobotu 8. září 2018 od 8 do 18 hodin ve všech prodejnách po celé České republice K-potravinovou sbírku na pomoc lidem ocitajícím se v nouzi. V Olomouci podpoří prodejna Kaufland v součinnosti s Potravinovou bankou Olomouckého kraje Charitu Olomouc.

Výstava obrazů klientů, výtvarná dílna, koncert kapely Naděje

Olomouc – Charita Olomouc srdečně zve zájemce z řad veřejnosti k účasti na informačních a kulturních akcích, které proběhnou ve čtvrtek 13. září 2018 v rámci osvětových Týdnů pro duševní zdraví. Smyslem je informovat veřejnost o problematice duševně nemocných, mentální hygieně jako prevenci psychických onemocnění a zároveň přispět ke zlepšení postoje k duševně nemocným, a tím k větší toleranci ve společnosti.

Financování domácí péče je neudržitelné. Sestry vstupují do stávkové pohotovosti

Ilustrační snímek Jakub Žák

Finanční zajištění domácí zdravotní péče ze systému veřejného zdravotního pojištění je dlouhodobě nedostatečné. Jednotlivé Charity musí tuto službu dotovat z jiných zdrojů, například z výnosu Tříkrálové sbírky. „Domácí zdravotní péče poskytovaná celostátně Charitou kolabuje. Proto se připojujeme ke stávkové pohotovosti zdravotníků,“ říká Ludmila Kučerová, koordinátorka zdravotních služeb Charity Česká republika.

Pomáhejte s námi na Haiti a na Ukrajině

Chci se stát dobrovolníkem