ACHO otevřela na Ukrajině svíčkařskou dílnu
20. srpna 2015 ACHO

ACHO otevřela na Ukrajině svíčkařskou dílnu

Zaměstnání na plný úvazek pro dvě ženy a peníze, které pomohou invalidům z války, uprchlíkům a dalším lidem v nouzi. To vše přinese dílna na výrobu svíček v ukrajinském městě Chmelnyckyj. V srpnu ji tam uvedli do chodu lidé z Arcidiecézní charity Olomouc a Charity Znojmo...

První svíčku zapálili Ukrajinci v nové dílně již 3. srpna. Byl u toho Rostislav Strojvus z ACHO. „Díky dílně na svíčky jsme mohli zaměstnat dvě ženy z Chmelnyckyj, které dosud byly bez práce. Jedna z nich se navíc stará o autistické dítě. Dobrá zpráva je i to, že zisk z prodeje podpoří lidi v nouzi jako například ty, kteří prchli před válkou z východu Ukrajiny, dále válečné invalidy a další potřebné," přibližuje Strojvus s tím, že za peníze Charita plánuje koupit i sociální taxík pro handicapované, kteří nemají možnost dopravit se tam, kam potřebují.

Dílna na svíčky se nachází v budově chmelnycké charity, která sousedí s chrámem. Právě tam spoustu vyrobených svíček pak zapálí věřící. „Tento kostel se stane jedním z našich odběratelů. Svíčky jsou na Ukrajině velmi žádané, a to zejména v kostelích, kde je rozsvěcují při liturgických obřadech," vysvětluje Strojvus, proč byla v Chmelnyckyj zřízena zrovna výrobna svíček.

K místnosti, kterou Češi nechali vymalovat a vykachlíčkovat, přibyl ještě sklad na vyrobené zboží. V samotné dílně již v těchto dnech stojí přístroj na míchání vosku, dále je tu namotávač knotů, které se zavěsí do speciální formy, aby je pak pracovnice mohly ponořit do vosku. Na závěr srovnají spodní část svíčky ořezávačkou.

Technické vybavení včetně stavebních úprav přišlo na 140 000 korun. Zaplatila je Arcidiecézní charita Olomouc. Dílnu na svíčky pomohli uvést do chodu lidé z Charity Znojmo, kteří nastartovali podobné dílny na dalších místech Ukrajiny, dokonce i v Česku.

Karolína Opatřilová, ACHO

Foto: P. Rostislav Strojvus, ACHO