ACHO posílá další ukrajinskou dívku na studia. Prchla před válkou
2. září 2015 ACHO

ACHO posílá další ukrajinskou dívku na studia. Prchla před válkou

Každý rok může studovat na Ukrajině přes deset mladých mužů a žen. Díky Studijnímu fondu Arcidiecézní charity Olomouc. Mezi podporované studenty nyní přibyla i Anna. Prchla z východu země, kde se válčí...

Anna žila v Luhanské oblasti přímo uprostřed bojů. Válka nakonec ji i její matku vyhnala daleko od domova. „Obě ženy se přestěhovaly loni v srpnu do Kolomyjy - města, které leží v klidnější části Ukrajiny. Anně se ještě před tím podařilo ukončit první ročník pedagogické univerzity, nemohla ale pokračovat dál, protože je v současnosti bez peněz. Proto jsme ji zařadili do našeho Studijního fondu," uvedl P. Rostislav Strojvus z Arcidiecézní charity Olomouc. Podle něj tak Anna nastoupí již tento školní rok na Prikarpatskou univerzitu ve městě Ivano - Frankivsk. Bude jedna z víc jak deseti mladých Ukrajinců a Ukrajinek, které Arcidiecézní charita Olomouc finančně podporuje.

Podle Strojvuse znamená vzdělání pro Ukrajince lepší budoucnost. Mezi podporovanými tak bývají i bývalí svěřenci dětských domovů. „Klademe důraz na vzdělání, protože vzdělaní lidé najdou snadněji práci a vyhnou se pak kriminální činnosti. K té se bohužel často uchylují děti ze státních dětských domovů," upozornil.

Každá ukrajinská univerzita či vyšší odborná škola má svá pravidla. „Někteří studenti tak utratí příspěvek za koleje a knížky. Jiní jím hradí dopravu do školy a zpět domů nebo školné," nastínil Strojvus. Charita podporuje studenty do té doby, než si najdou brigádu a sami si peníze vydělají. Podle Strojvuse jsou někteří soběstační už po prvním roce studia. „Zcela bez práce a na naší podpoře bývají studenti maximálně tři roky. Poté, co je z fondu vyřadíme, vezmeme místo nich potřebnější," dodal.

Jeden student obdrží na rok 400 eur, což je v těchto dnech necelých 11 000 korun.

Na studia může mladým Ukrajincům přispět také veřejnost. Stačí poslat finanční příspěvek na konto Studijního fondu: 4030207/ 0100, variabilní symbol je 007.

Karolína Opatřilová, ACHO