KLÁRA A MARTIN NA HAITI

Klára a Martin jsou zpět z Haiti. Přečtěte si jejich zápisky z cest, prožívejte s nimi...

TŘÍKRÁLOVÁ SBÍRKA 2017

DĚKUJEME za Vaši štědrost. Podívejte se, kde Vaše příspěvky pomohou...

Postní almužna 2017

Kdo se postí, ať je milosrdný...

Jak řídit dobrovolníky při katastrofě. To probírají Charity v Bangkoku

Bangkok - Jak řídit dobrovolníky po zemětřesení, povodni či jiné mimořádné události. V tom se vzdělávají  pracovníci Charit asijského kontinentu v rámci dvouletého projektu euro-asijského partnerství, který si klade za cíl zlepšit schopnosti reagovat na humanitární krize (PEACH). Tréninku se v těchto dnech v Bangkoku účastní také Šárka Zápotocká z Charity ČR a Martin Zamazal z Arcidiecézní charity Olomouc.

Pracovníci zúčastněných Charit spolu sdílejí při tréninku zkušenosti se zapojením dobrovolníků během katastrof na území, kde pracují, to je v Pákistánu, Indii, Myanmaru, Bangladéši, Nepálu, Thajsku a na Filipínách. Dále se soustředí na řízení dobrovolníků, od prvního kontaktu přes proškolení a zapojení až po ocenění a poděkování za jejich činnost. „Každá země i Charita má svůj přístup, systém a úroveň práce s dobrovolníky, trénink je proto příležitostí najít jednotící body a přístup, který je možné aplikovat v každé Charitě věnující se dobrovolnictví," sděluje Martin Zamazal, šéf humanitárního oddělení Arcidiecézní charity Olomouc.

Charita Česká republika přináší svoji zkušenost s prací s dobrovolníky spolu s příručkou pro práci s dobrovolníky při mimořádných událostech v anglickém jazyce. Pracovníci asijských Charit tak mají možnost seznámit se s uchopením dobrovolnictví, organizací a řízením dobrovolníků z evropského, resp. českého pohledu a využít příručku ve svých Charitách po jejím přizpůsobení na místní podmínky.

Arcidiecézní charita Olomouc

Práce s doborovolníky při katastrofě. To rozebírají Charity v BangkokuPráce s doborovolníky při katastrofě. To rozebírají Charity v Bangkoku