Koleda: radost, požehnání a příběh kadidelnice
6. ledna 2017 ACHO

Koleda: radost, požehnání a příběh kadidelnice

Olomouc - Tříkráloví koledníci z Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO) vyvolávají v ulicích města pozdvižení. Do jejich zpěvu občas zatroubí projíždějící auta, ve tvářích kolemjdoucích hraje úsměv, někteří si krále fotografují, jiní přihodí do kasičky svůj příspěvek na pomoc potřebným. Turbany, koruny a pláště oblékli prezident ACHO Bohumír Vitásek a charitní pracovníci Miroslav Podhajský a Vojtěch Krystek. Vedeni betlémskou hvězdou se vydali v pátek 6. ledna na koledu po významných institucích ve městě…

Katedrála sv. Václava, 7:45

Mše právě skončila. Pan Kostelník připravuje v sakristii kadidelnici. Uvnitř ní to zahoří. Poté, co ji ministrant zkušeně roztočí, se prostorem začne linout příjemná vůně. Za chvíli bude provázet Tři krále z Arcidiecézní charity Olomouc. Je třeba ji ale udržet v chodu – vydrží šestihodinový maraton po významných olomouckých institucích?

„Postupně přidávejte kadidlo, ale po trošičkách, ať se neuhasí,“ radí kostelník.

Kadidelnice se chopí Baltazar, "ten černý, který tam vzadu, vystrkuje na nás bradu". Pečlivě kadidelnici rozhoupává a střeží, aby nevyhasla.

Krajský úřad Olomouc, 8:20

Vůně kadidla, tóny kytary a známá koleda „My tři králové jdeme k vám…“ je slyšet už u výtahu výškové budovy krajského úřadu. Stačí zmáčknout tlačítko a jsme v 9. patře u hejtmana Ota Košty. Právě u něj koleda začíná. Pan hejtman přidává do kadidelnice své vlastní kadidlo, které si přivezl z dalekých cest. Do pokladničky pak přispěje těm, kteří pomoc potřebují. Otec Bohumír otevře truhlici a tak, jako kdysi Tři králové, i on vytáhne kadidlo a zlato. Kadidlo zabalené v pytlíčku a hanácké zlato v podobě tříkrálového cukříku. A myrha? „Utrpení je na světě dost, proto myrhu nepřinášíme,“ dodává.

O patro níž se koledníci se zpěvem vydávají k náměstkům hejtmana. I zde je vlídně přivítají a také jejich dveře potom ozdobí na další rok nápis K+M+B 2017. „Což znamená, požehnej tomuto domu,“ vysvětluje otec Vitásek.

Krajské ředitelství policie, 9:00

Koledníci stojí před krajským policejním ředitelstvím, je třeba „nasytit“ kadidelnici. V budově se rozvoní a také řádně rozkouří. A pak se to stane. Rozezní se požární hlásič. K evakuaci nakonec nedojde, vzápětí se totiž chodbami stanice ozve další hlášení: „Nácvik požárního poplachu, nácvik požárního poplachu.“ Pátek je den jako každý jiný. A koledníci jej zpestří svým zpěvem. Srdečně si s nimi zazpívá i policejní ředitel Tomáš Landsfeld. Kromě finančního příspěvku do kasičky má pro krále připravený také dárek.

Do sbírky pro potřebné. Od policejního ředitele. Foto: P. Langer, ACHO

Arcibiskupství olomoucké, 10:00

Koledníci zavítají také k arcibiskupovi olomouckému Janu Graubnerovi, který si vyslechne koledu a přispěje do sbírky. Odtud se vydají do dalších pater arcibiskupského paláce, kde potěší další pracovníky, nemocné sestřičky a v přízemí pak i prodavače v prodejně Matice Cyrilometodějské. Od teď je vidět nápis K+M+B 2017 i na vratech paláce.

Krajské vojenské velitelství, 10:45

Také vojáci čekají na příchod Tří králů. Ti tentokrát nenasednou do auta, ale vydají se za vojáky pěšky. Koledu si zazpívají i po cestě. Nadšení řidiči projíždějících aut na ně občas zatroubí, kolemjdoucí se usmívají. Mrzne, až praští. Po koledě pak Tři králové usednou s vojáky ke kávě a občerstvení. Venku začíná hustě sněžit. Je čas jít dál.

CARITAS – Vyšší škola sociální Olomouc, 11:30

Zpěv vyláká kantory a další pracovníky z jejich kanceláří na chodbu v posledním patře. Přišli, aby si poslechli koledu a také aby přispěli těm, kteří potřebují pomoc. Kasička je už nyní plná, je obtížné do ní vtěsnat další peníze. Ale daří se…

Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje, 12:30

Je třeba znovu přisypat do kadidelnice. Ale co to… je vyhaslá. „Asi to bude tímto místem, vždyť jsme u hasičů,“ žertují koledníci. Venku před budovou je doběhne milý pán, pospíchá, aby také přispěl do kasičky. Poté, co se podaří kadidelnici „vdechnout opět život“, koledníci zamíří do garáží, kde se již scházejí hasiči. „Přišli jsme vám vinšovat zdraví, to je potřeba komplexní - fyzické, duševní i duchovní,“ říká otec Bohumír po koledě a otvírá truhlici, aby rozdal tříkrálové dary, zatímco hasiči stojí frontu u pokladničky.

Požehnání a radost pro hasiče. Foto:P. Langer, ACHO

Fakultní nemocnice Olomouc, 13:00

Štědří jsou i pracovníci nemocnice. Koledníci mají původně namířeno pouze k řediteli Romanu Havlíkovi a dalšímu vedení, poté, co se potkají v chodbách s dalšími pracovníky, však přijmou pozvání a přinesou radost i požehnání do dalších kanceláří. Kromě finančních příspěvků yykoledují také dva obrovské koláče. „Ty jsou pro potřebné,“ zdůrazňuje jeden z pracovníků. Ihned po koledě tak přinášíme koláče na Charitu Olomouc, kde je rozdají lidem bez domova či lidem v akutní nouzi.

Děkujeme všem účastníkům koledy za laskavé přijetí a také štědrost i solidaritu.

K+M+B, žehnám tomuto domu. Foto: P. Langer, ACHO

Snímky z koledování po významných institucích v Olomouci si prohlédnete ve FOTOGALERII.

Karolína Opatřilová, ACHO