Noc kostelů: beseda, zamyšlení, hra na housle
12. června 2017 ACHO

Noc kostelů: beseda, zamyšlení, hra na housle

Olomouc - Prostorem kaple se vznáší nejen slova, ale i verše a zvuk houslí. Mezi kostelními lavicemi prochází spousta lidí, mlčky si prohlížejí oltář, kříž, koukají vzhůru ke klenbě. Je 9. června – Noc kostelů. Arcidiecézní charita Olomouc zve návštěvníky do kaple Božího milosrdenství, která stojí v jejím dvoře, a také do kaple sv. Anny, ta se nachází vedle dómu. Do obou kaplí tak toho večera míří téměř 1500 návštěvníků...

Už po šesté hodině přicházejí do Kaple Božího milosrdenství první návštěvníci a sbírají další razítko do svého poutnického pasu. Později jsou mnozí „poutníci“ překvapeni. V kapli na ně totiž nečeká jen prohlídka. Od 19 hodin se někteří zapojí do besedy s Jiřím Borikem, který přiblíží život v Hospici na Svatém Kopečku. „U lidí, o které pečujeme, je důležité rozvíjet i jejich zájmy, koníčky. Například jeden pán začal hrát karty a velmi se potom zlepšil. Výjimkou nejsou u našich pacientů ani šachy nebo člověče, nezlob se,“ sděluje ředitel hospice s tím, že se do hry s klienty zapojují i někteří pracovníci hospice. Podle Jiřího Borika tak jsou všichni bez výjimky sociálními pracovníky. „Zmínila to jedna paní, která u nás byla na návštěvě, a měla pravdu. Například naše paní uklízečka měla pěkný vztah s naší klientkou. Ta odmítala stravu, a proto jsme na ni začali působit právě přes paní uklízečku, které důvěřovala. Společně se nám pak opravdu povedlo docílit toho, že paní začala jíst, což bylo důležité,“ podotýká Jiří Borik. Součástí jeho besedy je i promítání snímků z hospice.

Po besedě se začíná přímo v prostorách kaple recitovat a hrát na housle. Ze sbírky básní tam přednášejí Ludmila Nováčková a Jitka Dobrovítovská. Ty se nechaly při psaní veršů inspirovat právě zážitky, které prožily u lůžka umírajících. Na konci života je doprovázely jako dobrovolnice.

Následuje zamyšlení prezidenta Arcidiecézní charity Olomouc a duchovního Bohumíra Vitáska nad životem – hrou o dvou dějstvích. Otec Vitásek také návštěvníky kaplí provází. Upozorňuje třeba na dřevěný kříž s Ježíšem Kristem nebo křížovou cestu. Právě její součástí je velkoformátová fotografie, kterou Charita každý rok mění dle tématu, na který se toho roku zaměřuje. O Noci kostelů tak prostor kaple ozdobí snímek fotografa Pavla Langera. Ten zachytil objektivem fotoaparátu propletené ruce dvou lidí. Dávají vědět o péči o druhé, o doprovázení na konci života, blízkosti, smíření – o Domácí hospicové péči.

Stovky návštěvníků

„Kapli Božího milosrdenství si přišlo od 18 do 23 hodin prohlédnout 381 návštěvníků,“ přibližuje Bohumír Vitásek.

Ještě rušněji bylo toho času v kapli Sv. Anny. Tam se vystřídalo 1 176 lidí. Prohlédli si prostor kaple a někteří také usedli do kostelních lavic, kde zhlédli snímky legendy české fotografie Jindřicha Štreita. K jeho fotografiím na téma stáří Charita přidala příběhy těch, kteří se starali o své blízké na sklonku života, či pracovníků Charity.

Charita pečuje o umírající u nich doma v Arcidiecézi olomoucké téměř 20 let.

Noc kostelů ve FOTOGALERII

Karolína Opatřilová, ACHO