Prohlídka kaple: křížovou cestou za milosrdenstvím
8. června 2016 ACHO

Prohlídka kaple: křížovou cestou za milosrdenstvím

NOC KOSTELŮ se blíží. Nechejte rozeznít rákosí vrůstající do bronzového svatostánku kaple Božího milosrdenství. Světlo, které z něj vyzařuje, Vám posvítí na cestu životem. Prostory kaple na nádvoří Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO) mají čím překvapit. 10. června tam zavítají návštěvníci Noci kostelů. Kromě komentované prohlídky se v kapli mohou také zamyslet nad milosrdenstvím – láskou bez podmínek. Za fotografiemi, které přiblíží činnost Arcidiecézní charity Olomouc, se lidé vydají do kostela sv. Anny.

Kaple Božího milosrdenství, tedy Caritas, byla na adrese Křížkovského 6 požehnána arcibiskupem Janem Graubnerem v září roku 1999. Její vznik inicioval první ředitel ACHO Jindřich Suchánek. Právě on seznámí o Noci kostelů příchozí s detaily, symboly a nejrůznějšími zajímavostmi vepsanými do prostoru kaple. „Na boční stěně kaple se nachází čtrnáct malých křížků, které vedou od hlavního vstupu k oltáři. Tuto netradiční křížovou cestu doplňují tmavé dlaždice, které jsme nechali zasadit do podlahy. Své místo mezi moderními díly od předních umělců má i kámen nacházející se uprostřed stěny za oltářem. Odhalili jsme jej při stavebních úpravách,“ přibližuje Jindřich Suchánek s tím, že kámen zůstal na svém místě jako symbol osy, která prochází pomyslně středem kaple na druhou stranu do středu kříže znaku Caritas ve vitráži. Jednotlivé prohlídky se uskuteční mezi 19. a 21. hodinou. Prohlídka trvá vždy zhruba dvacet minut.

Zklidnění duše a zamyšlení se nad dary, které v životě dostáváme a dáváme. I to bude toho večera v kapli možné. Besedu na téma „Boží milosrdenství – láska bez podmínek“ povede prezident ACHO a misionář milosrdenství P. Bohumír Vitásek. „Když se potýkáme s něčím, co není v pořádku, zpozorníme. Když vše ale je tak, jak má být, nikdo se nad tím nezamýšlí, přestože dostává dar. Darem je život, každé nadechnutí, příroda… To si nikdo z nás nevymyslel,“ říká otec. Žasnout nad dary života s ním mohou návštěvníci kaple mezi 20. a 22. hodinou.

Vydejte se na cestu za světlem. V kapli Božího milosrdenství

Kromě nevšedního zážitku si lidé odnesou z kaple Božího milosrdenství i razítko do poutnického pasu.

Fotografie přibližující činnost Arcidiecézní charity Olomouc budou o Noci kostelů vystaveny v kapli sv. Anny na Václavském náměstí. Tam mohou lidé usednout do lavic k barevným fotografiím vykreslujícím život českých seniorů, lidí, jejichž domovem se prohnala divoká voda, věřících na Haiti nebo chlapců z ukrajinského dětského domova. Jednotlivé příběhy přiblíží doprovodné popisky.

Karolína Opatřilová, ACHO