Tříkrálová sbírka skončila. V některých Charitách již hlásí rekordy
16. ledna 2017 ACHO

Tříkrálová sbírka skončila. V některých Charitách již hlásí rekordy

Arcidiecéze olomoucká – Staré padesátihaléře či žetony do nákupních vozíků. I takové poklady objevují mezi finančními příspěvky do Tříkrálové sbírky charitní pracovníci. V těchto dnech otevírají jednotlivé pokladničky a sčítají jejich obsah. Aktuálně mají rozpečetěno již přes 80% kasiček. Rekordní výtěžky napočítali v téměř polovině obcí na Uherskobrodsku, dále na Zlínsku…

Ne všechny příspěvky, které dárci házejí do tříkrálových pokladniček, se dají spočítat. Své o tom vědí zlínští charitní pracovníci. „Potvrdilo se, že jsme národ hravý a veselý. V pokladničkách se totiž ukrývaly také mince, ať již slovenské, ruské a rumunské, či neplatné české padesátníky. Nechyběly ani žetony do nákupních vozíků. Ty jsme nemohli akceptovat. Lidé na Zlínsku však byli velmi štědří, přispěli letos 1.924.823 korunami, což je o 100 000 korun více než loni,“ je ráda Pavla Romaňáková z Charity Zlín. Podle ní peníze poputují ve zlínském regionu zejména k postiženým dětem, které si budou moct dovolit pořídit například pomůcky usnadňující pohyb. Maminky samoživitelky zase nakoupí svým dětem oblečení či školní pomůcky Chudé rodiny dosáhnou na pračku, ledničku nebo potraviny a starší a nemocní lidé zase na léky, kompenzační a rehabilitační pomůcky, zdravotní postele a matrace. A to není vše.

Solidární s potřebnými byli také lidé na Uherskobrodsku, v téměř polovině obcí se jim podařilo trhnout rekordy. Koledníkům přispěli celkem 1 306 203 korunami, čímž překonali v rámci regionu historicky rekordní částku 1 301 047 korun z loňska. „Výsledek je o to obdivuhodnější, když vezmeme v úvahu chřipkovou epidemii a silné mrazy.  Některé skupinky koledníčků kvůli nemoci vůbec nevyšly, nebo ukončily své koledování předčasně kvůli velké zimě. A to my samozřejmě respektujeme a vyzývali jsme koledníky a jejich vedoucí, aby ukončili své koledování ihned, pokud zpozorují, že je dětem velká zima a koledování by mohlo ohrozit jejich zdraví,“ sděluje ředitel Oblastní charity Uherský Brod Petr Houšť. Podle něj peníze ze sbírky podpoří například rozšíření pečovatelské péče v Bánově, která bude v nepřetržitém provozu. Dále terénní, sociálně aktivizační služby pro seniory a zdravotně postižené v Centru seniorů Uherský Brod, zavedení nové služby dluhového poradenství či provoz Centra potravinové a materiální pomoci, odkud putují potřebné věci a potraviny k lidem v nouzi po celém Uherskobrodsku.

Mráz ani nemoc děti nezastavily

Děti se vydaly na koledu s nadšením. Nezastavil je mráz, některé dokonce ani hrozba nemoci. „Někteří nemocní koledníčci přesvědčovali rodiče, že jsou vlastně zdraví. Telefonovala nám třeba maminka, která chtěla své dítě pro nemoc omluvit, zpovzdálí ale chlapec vykřikoval, že chce jít,“ vzpomíná na organizační stránku sbírky Radka Andrýsková z Charity Hranice. Dodává, že o prvním, velmi mrazivém, víkendu Hraničtí změnili plány a koledovali zejména v panelových domech.

Velký zájem koledníků zaznamenali také v Bystřici pod Hostýnem. Děti byly natěšené, protože některé mohly vyrazit do ulic až o druhém lednovém víkendu. Kvůli nemoci. „Pořád nám pak zvonily telefony a dětičky se hlásily, že chtějí koledovat. A lidé, které jsme navštívili, byli šťastní, že jsme na ně nezapomněli a přece nakonec přišli. V některých bystřických ulicích a dále v ulicích Chvalčova jsme dokoledovali až další víkend. V Hlinsku a Vítonicích jsme museli koledování na další víkend přesunout zcela,“ informuje Helena Janovská z Charity Bystřice pod Hostýnem.

Děkujeme všem lidem dobré vůle nejen za jejich štědrost, ale také za jejich pomoc koledníkům v mrazivých dnech.

Tříkrálová sbírka trvala v Arcidiecézi olomoucké od 2. do 15. ledna. V nejbližších dnech by měl být známý předběžný výsledek. Více na www.trikralovasbirka.cz

Tříkrálové koledování v celé arcidiecézi - fotogalerie

Vykoledované peníze pomohou lidem v nouzi

Karolína Opatřilová, ACHO a PR pracovníci Charit