Charita nabízí lidem v karanténě také pomoc pro duši
20. března 2020 Aktuálně-rubrika

Charita nabízí lidem v karanténě také pomoc pro duši

Praha - Odborníci upozorňují, že nouzový stav ještě nějakou dobu potrvá. A je potřeba vydržet. Někteří lidé se ocitli v sociální izolaci, což se může odrazit na psychice a následně i na fyzickém zdraví. Jiní zase nově tráví většinu dne v nevelkém prostoru s vícečetnou rodinou, a tak mohou čelit nezvyklým situacím a problémům od ponorkové nemoci až po domácí násilí. Charita proto lidem v těchto dnech pomáhá nejen prakticky: nezapomíná ani na ty, na jejichž psychiku těžce dolehlo současné omezení volného pohybu anebo strádají duchovně.

Náplní Charity je pomoc lidem v nouzi. Člověka chápeme v jeho celistvosti, proto kromě zajištění tělesných potřeb myslíme také na jeho duchovní stránku. Právě z toho důvodu Charita provozuje linky krizové pomoci, kam se mohou lidé obrátit a svěřit se se svými úzkostmi a obavami. Celostátní dosah má například charitní Linka důvěry v Blansku s více než dvacetiletou tradicí.

„Nemůžeme a nechceme lidem prodávat lacinou naději a slibovat jim, že všechno bude zase brzy dobré. Snažíme se je však ‚stabilizovat‘. Mnozí se zklidní jen hovorem s námi, protože z televize se na ně hrne spousta informací, kterým nerozumějí. Některým stačí jen klidně vysvětlit, co znamená ‚karanténa‘, co mají dělat,“ říká Zdeňka Švancarová, vedoucí Linky důvěry Blansko. Tato služba vznikla po povodních v roce 1997 a působí dodnes – s celorepublikovou působností. Linku důvěry využije denně kolem dvou desítek klientů, většinou ve dne, ale lidé mohou telefonovat i v noci, neboť podpora na telefonních číslech + 420 516 410 668 a + 420 737 234 078 funguje nonstop.

Další krizové linky provozuje Diecézní charita Plzeň, kontaktovat ji lze na čísle tel. +420 777 167 004 (nonstop). V jižních Čechách pracují krizové linky Diecézní charity České Budějovice (tel. +420 731 604 591, po–pá 8–16 h), Oblastní charity Vimperk (tel. +420 732 122 071, po–st 14–16 h) a Farní charity Tábor (tel. +420 381 255 999, po–pá 8–17 h).

Česká biskupská konference, která je zřizovatelem Charity Česká republika, dnes také zveřejnila seznam duchovních, kteří jsou připraveni v jednotlivých diecézích poskytovat duchovní pomoc a podporu. Lidé se na ně mohou obracet jak s praktickými dotazy týkajícími se jejich duchovního života, tak s otázkami duchovního charakteru, které v nich současná situace vyvolává. „Duchovní potřeby klientů sice nejsou náplni naší činnosti, ale protože naším zřizovatelem je katolická církev, máme k této duchovní pomoci blízko,“ říká ředitel Charity ČR a současně vedoucí krizového štábu Lukáš Curylo. „Proto jsme uvítali, že Česká biskupská konference zveřejnila seznam kněží, kteří jsou připraveni poskytnout duchovní pomoc po telefonu,“ dodává.

1. Rudolf Repka, diecéze litoměřická, tel. +420 603 327 159
  2. Radim Vondráček, diecéze litoměřická, tel. +420 605 032 253
  3. Jakub Jirovec, OT, arcidiecéze pražská, tel. +420 735 794 999
  4. Lukáš Lipenský, OCr., arcidiecéze pražská, tel. +420 607 582 314
  5. Jaromír Odrobiňák, arcidiecéze pražská, tel. +420 607 570 012
  6. Jindřich Kotvrda, brněnská diecéze, tel. +420 739 389 136 (9 –17 h)
  7. Jan Pacner, brněnská diecéze: tel. +420 542 219 898, nebo +420 545 212 039 (9 –12 h)
  8. Max Kašparů, českobudějovická diecéze a apoštolský exarchát: tel. +420 730 800 884
  9. Jakub Václav Zentner, FSSP, českobudějovická diecéze: tel. +420 603 201 149

Svou pomoc přímo Charitě nabídl i P. Pavel Petrašovský z plzeňské diecéze, tel. +420 737 814 525

Připomínáme i kontakty, na kterých pomoc nabízí Olomoucká arcidiecéze:

Duchovní a psychoterapeutická pomoc

1. Lukáš Engelmann, kněz, psychoterapeut, tel. +420 731 402 155
  2. Jindřich Kotvrda, kněz, psychoterapeut, tel. +420 739 389 136 (9–17 h)
  3. Roman Macura, kněz, psychoterapeut, tel. +420 603 787 013

Duchovní pomoc

Sr. Lucie Cincialová, řeholnice, tel. +420 731 600 081
Sr. Klára Maliňáková, řeholnice, psychoterapeut pod supervizí, tel. +420 731 646 963
Dominik Opatrný, teolog, nemocniční kaplan, tel. +420 731 788 901

1. Pavel Stuška, kněz, tel. +420 731 621 190
  2. Václav Tomiczek, kněz, nemocniční kaplan, tel. +420 736 647 693

Psychoterapie

Kateřina Hamplová, krizová intervence, tel. +420 775 115 446
Richard Kořínek, psychoterapeut, tel. +420 604 777 004
Arnošt Krtek, psychoterapeut, tel. +420 722 667 878
Růžena Krtková, psychoterapeut, tel. +420 722 667 878
Zdeněk Meier, psychoterapeut, tel. +420 603 496 710
Markéta Pešoutová, psycholog, 722 667 878
Petra Potměšilová, psycholog, tel. +420 603 293 252
Peter Tavel, kněz, psychoterapeut, tel. +420 777 443 143
Carmen Švýcarská, psychoterapeut, tel. +420 604 322 522
Kristýna Černíková, krizová intervence, tel. +420 602 349 782

Poradenství pro rodiče

Marcela Anežka Kořenková, psychoterapeutka a koordinátorka projektu, tel. +420 733 522 339

V úterý Charita zveřejnila seznam telefonních linek, na které je možné se obracet pro praktickou radu týkající se nabídky služeb Charity.

O Charitě Česká republika

Charita Česká republika pomáhá rodinám, mužům, ženám i dětem bez ohledu na jejich věk, víru nebo zemi původu. V České republice Charita poskytuje v rámci svých sociálních a zdravotních služeb pomoc celkem téměř 150 tisícům osobám.

Kontakt pro média:

Jan Oulík, tiskový mluvčí, e-mail: jan.oulik@charita.cz, tel. +420 603 895 984