KACHOVKA - pomoc lidem postižených záplavami na Ukrajině Zobrazit fotogalerii
30. června 2023 Ukrajina - články

KACHOVKA - pomoc lidem postižených záplavami na Ukrajině

(Aktualizováno) Arcidiecézní charita Olomouc (dále jen ACHO) je finanční podporou partnerských Charit na Ukrajině zapojena do pomoci po záplavách způsobených protržením hráze Kachovské přehrady. Věnujeme se zejména podpoře pomocí lidem evakuovaným a těm, co se po opadnutí vody vrací do svých domovů. Podporujeme obnovy zdrojů pitné vody, náhradní dodávky pitné vody a teplých jídel pro nejpotřebnější v nejpostiženějších regionech, vzdálených jen 30 km od fronty. Prosíme veřejnost o finanční podporu dary na konto 4030207 / 0100. Bez pitné vody se nedají následující měsíce přežít bez epidemií a velkých těžkostí postihujících zejména seniory, lidi s postižením a rodiny s dětmi.

Z ACHO jsme již zaslali finanční pomoc pro aktivity v Chersonu postiženém záplavami ze ničené přehrady Kachovka. 

Charita Mykolajiv nám již potvrdila příjem humanitární pomoci pro Chersonskou oblast, kterou ji poskytla námi odporovaná Charita Mariupol.

Caritas Mariupol (působící nyní v této oblasti) pro evakuované nakupuje ložní prádlo, prací prostředky, hygienické prostředky, čistící prostředky pro prostory, prostředky na mytí nádobí a dále také velké pleny pro osoby se zdravotním postižením a sušáky na prádlo. Rozhodli se ale nyní pozastavit dodávky cisteren filtrované vody (financujeme), protože dostatek vody se dováží v lahvích a navíc je kvůli epidemické situaci vydán zákaz dovozu vody v cisternách. Situace se ale stále vyvíjí. O pomoci mimo jiné informuje také naše partnerská Charita na Ukrajině, Caritas Mariupol, na svém webu - odkaz ZDE.

V Pokrovsku a Selidovu pokračují další dodávky teplého jídla nepotřebnějším a to v rámci projektu „Potraviny a voda pro frontová teritoria v Doněcké oblasti“ (tento projekt spolufinancujeme). Na celkem sedmi místech je dodávána voda v Selidovském okrese, opět v rámci projektu „Potraviny a voda pro frontová teritoria v Doněcké oblasti“.

Kolegové s Caritas Mariupol poslali fotku z Krasnogorovky, kde fungují generátory dodané ACHO. I další generátory jsou distribuovány mezi úkryty, kde se lidé schovávají před ostřelováním.
Krasnogorovka. Generátor dodán do úkrytu místních obyvatel.

ACHO pomáhá Caritas Mariupol mimo materiální pomoci financovat také místo asistenta, který bude v oblasti cíleně vyhledávat potřebné a pomáhat jim následně se zdroji na obnovu a revitalizaci studen a bydlení.

Caritas Mariupol, která ze svého domovského města byla již loni nucena odejít i nadále pracuje, a to v oblastech blízko válečné fronty. Zejména v zimních měsících jim díky naším dárcům sbírkové akce „Světlo a teplo pro Ukrajinu“ mohla ACHO dodat řadu elektrocentrál nahrazující lidem trvalé výpadky elektřiny.

Fungují projekty pomoci zabezpečující pitnou vodou v Pokrovském rajonu. Tam pomáháme dodávat filtrovanou vodu v cisternách a zajišťujeme teplá jídla pro nejpotřebnější. Financujeme nákupy potravin, vaření jídel, jejich dodávky potřebným. Vedle toho jsou z ACHO financovaný také tři sociální pracovníci fungující v tomto těžce zoušeném regionu.

Další informace budeme průběžně zveřejňovat. Prosíme zejména o finanční podporu a sdílení informací o naší sbírce a pomoci.
(odkaz na QR CODE sbírkového účtu)

Spolu s informacemi jsme  21. 6. obdrželi také poděkování dárcům Arcidiecézní charity Olomouc, kteří tuto pomoc svými dary financují. „Jsme velmi vděční za tuto pomoc. ACHO vyčlenila 20 000 eur na pomoc obyvatelům Chersonské oblasti zasažené katastrofou na Kachovské přehradě“, citujeme ze zprávy, která pokračuje "Připomínáme, že díky dárcům probíhá i projekt zajištění potravin a vody pro obyvatele frontových regionů.  V rámci tohoto projektu Caritas Mariupol dodá vodu a jídlo denně 370 lidem ve městech Pokrovsk, Novogrodivka, Myrnograd a Selidove". Děkujeme.

Marek Navrátil

PR pracovník, koordinátor Tříkrálové sbírky
E-mail: 88Eo1Wd7cknDZ-4WH8pr5W7%WkvDRW7r