Vánoční balíčky pro Ukrajinu jsou rozdány Zobrazit fotogalerii
17. ledna 2023 Ukrajina - články

Vánoční balíčky pro Ukrajinu jsou rozdány

Díky velké podpoře dárců v kampani s názvem Vánoční balíček pro Ukrajinu dostalo v uplynulých dnech dárek celkem 370 dětí na Ukrajině. Probíhající válka na Ukrajině citelně ovlivnila letošní průběh rozdávání dárků, které proti zvyklostem z předcházejících ročníků, muselo být rozprostřeno do více dnů. Příjemci byly konkrétní děti ve věku od několika měsíců do 18-ti let. Pocházely ze sociálně potřebných rodin či dětských domovů, jsou tam i nemocné děti. Pro řadu z nich byl balíček od českého dárce tím jediným dárkem, který o těchto Vánocích dostaly. Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO) děkuje i touto cestou všem dárcům, kteří se do akce zapojili a dárky připravili.

Dárky shromážděné na ACHO během listopadu, putovaly již na začátku prosince na Ukrajinu, kde prošly celními procedurami a byly rozvezeny do pěti center na Ukrajině, konkrétně do měst Lopatyn, Bortnyky a Ternopil, Berežany a Kolomyja. Tam má ACHO své dlouhodobé partnerské organizace, které o Vánocích slavených na Ukrajině 6. ledna dárky rozdávaly dětem.

Výběr dětí do projektu není náhodný. Každoročně ACHO s pomocí partnerských organizaci na Ukrajině vytvoří jejich seznam. Přihlíží se zejména k jejich sociální situaci. Informace o těchto dětech pak ACHO poskytuje konkrétním zájemcům o přípravu dárků.

Děti zařazené do tohoto programu jsou z chudých rodin nebo rodin neúplných anebo z dětských domovů. Dále se jedná o děti nemocné nebo s postižením mentálním, fyzickým i kombinovaným. Několik obdarovaných děti bylo i z rodin uprchlíků z východní Ukrajiny např. z Chersonu, Charkova a Doněcka.

„Sdělovali mi z Ukrajiny, že dárky jsou kvalitní, pěkně zabalené, uvnitř bývají také krásné dopisy,“ popisuje koordinátorka projektu Kateřina Biolková. „Vzhledem k situaci na Ukrajině právě od partnerů víme, že děti toto obdarování potřebovaly asi jako nikdy dříve,“ dodává.

Olesja Žhupnyk z ukrajinské partnerské organizace Nadační fond Děti v nouzi napsala: „Moc děkujeme za vaše úžasné dárky. Nechť se Vám dobro stokrát vrátí. Děti byly opravdu šťastné a všechny až září. Hlavně pro místní děti je to důležité. Z důvodu nouze a obecně díky problémům se nyní asi více myslí na uprchlíky než na chudé místní děti. Většina dětí, co dostávají dárky jsou právě z našeho regionu,“ popisovala Olesja Žhupnyk. „Vypadává světlo a schází elektřina, je tu brzy tma, hrozí také zvýšená kriminalita. To jsou problémy, kvůli kterým trvalo rozdávání více dnů. Rozdávali jsme, když bylo světlo a nescházela elektřina,“ informovala dále.

Dárky se letos opravdu musely rozdávat průběžně a více individuálně přímo v místech bydliště dětí, což je změna proti minulosti, kdy se partnerské organizace snažily dárky rozdávat hromadně při společné akci v daných městech. „Letos to ale nešlo. Dost dětí bylo nemocných. Navíc rozdávání silně ovlivňovala bezpečnostní situace způsobená probíhajícím válečným konfliktem,“ vysvětluje Biolková. „Nemožná byla mnohdy i doprava dětí, když např. tatínek bojuje na východě a v dané rodině nemá kdo další řídit.“

Velkou fotogalerii (i z předchozích let) projektu Vánoční balíček pro Ukrajinu najdete kliknutím ZDE.

Vánoční balíček pro Ukrajinu je jednorázové osobní obdarování, ze kterého nevyplývá žádný dlouhodobý závazek ani pro jednu ze stran. Dárcem vánočního balíčku může být kdokoliv: jednotlivec, rodina, skupina přátel, společenství, místní Charita či jiná organizace. Arcidiecézní charita Olomouc jej pořádá již od roku 2008. Tento projekt přinesl radost již celkem 4149 dětem na Ukrajině.

Marek Navrátil

PR pracovník, koordinátor Tříkrálové sbírky