Veliký generátor a 107 menších vyrazilo pomáhat na Ukrajinu Zobrazit fotogalerii
20. ledna 2023 Ukrajina - články

Veliký generátor a 107 menších vyrazilo pomáhat na Ukrajinu

Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO) v pátek 20. ledna 2023 vypravila na Ukrajinu další kamion s elektrickými generátory. Nakládka probíhala již od čtvrtku, kdy se ve středočeských Všechromech nakládal velký a výkonnější generátor. V Olomouci se poté kamion doložil do maximální kapacity další více než stovkou menších elektrocentrál. Generátory ACHO pořizuje díky veřejné sbírce, která i nadále pokračuje, stejně jako pořizování dalších generátorů pro Ukrajinu.

V rámci dosavadní pomoci ACHO jde o dopravu prozatím největšího z pořizovaných typů generátorů. Má výkon 400 kVA. Generátor je kompletně umístěný v železném kontejneru a celkově váží 8 tun, což poněkud komplikovalo nakládku i dopravu. Tento velký generátor ACHO na kamionu doplnila o dalších 107 kusů běžných elektrocentrál o výkonech od 3,3 do 16 kVA.

„Museli jsme zajistit speciální auto, protože běžné kamiony jsou užší a tam se tento kontejner s generátorem nevešel. Skoro šest týdnů jsme hledali dopravce, který by byl schopen nám ho převést. Jsme rádi, že ho máme tady,“ sdělil dnes v Olomouci Václav Keprt.“ Jak už je na autě, tak se tam dostane,“ uzavírá s úsměvem ředitel ACHO.

„Ty generátory jsou priorita číslo jedna. Potřeby na Ukrajině jsou v desítkách tisíc kusů, takže ta naše dodávka, byť na naše poměry poměrně velká, stále nekryje potřeby, které tam jsou. Ty jsou obrovské,“ vysvětluje dále Václav Keprt.

Náklad generátorů nyní směřuje na Ukrajinu do města Kolomyja, kde funguje partnerská organizace Caritas Kolomyja. Ta bude realizovat další distribuci elektrocentrál na území Ukrajiny a to do center pomoci, sociálních zařízení a dalších míst dle zajištěných informací o aktuální či urgentní potřebnosti. Generátor o výkonu 400 kVA bude pomáhat s vykrýváním přerušovaných dodávek elektrické energie ve vodárně jednoho města na východě Ukrajiny, čímž se pomůže se zajištěním dodávek pitné vody, pro obyvatele ale také uprchlíky, kterých je tam veliké množství.

„Máme obrovskou výhodu, že můžeme využívat strukturu Charity na Ukrajině, která je pro nás stoprocentně důvěryhodná. Mají seznam potřeb, radí se mezi s sebou na úrovni Charity Ukrajina a pomoc rozdělují tak, aby všude mohli pomáhat aspoň trochu,“ vysvětluje Václav Keprt, pro kterého bylo budování struktury Charity na Ukrajině vždy jednou z priorit.

Hodnota této právě vypravené pomoci je téměř 3 mil. Kč. Velký generátor v hodnotě 500 tis. Kč je financován z daru Arcibiskupství olomouckého.

Od vyhlášení sbírky v listopadu loňského roku poslali dárci na ACHO téměř osm milionů korun. „Dalších osm jsme dostali od jedné velké firmy, obdrželi jsme také prostředky od naši zastřešující organizace, kterou je Charita Česká republika, tak to jsme bezmála na částce dvaceti milionů. Polovinu již máme utracenou,“ sděluje ředitel ACHO.

ACHO jedná o dodávce dalších 200 ks generátorů. Kromě generátorů také odejel kamion s pěti sty plynových mobilních kamen a stejným počtem plynových lahví. Potvrzena je také objednávka deseti velkokapacitních stanů, které se dají vytápět. „Ty stany slouží jako místo, kde se lidé mohou ohřát, dát si něco teplého, dobít mobil, aby mohli komunikovat apod. Těch míst, kde se lidé mohou ohřát, takových míst jsou tisíce, jsou velmi potřebná. Také tomu chceme pomoci,“ říká ředitel Keprt a jedním dechem dodává: „Děkuji především dárcům, že ani nadále nenechávají Ukrajinu na holičkách a děkujeme jim i za důvěru, se kterou nám prostředky svěřují“.

Česká televize o této pomoci natočila reportáže, nabízíme vám je ke shlédnutí:
ČT24 - Studio 6 - 20.1.´23 - rozhovor s ředitelem ACHO, Václavem Keprtem najdete ZDE.
Reportáž ČT24 o kamionu na Ukrajinu.

ČT24 - Zprávy 20.1.´23 - čas 10:40 - odkaz najdete ZDE.
reportáž_CT24_velky_zpravy

ČT 24 - Studio ČT24 - čas 17:30 - odkaz najdete ZDE.
Reportáž_CT24_Studio ČT24 - Karteřina Biolková

Marek Navrátil