O sbírce

Foto: Pavel Langer, Člověk a víra

Víc než 80 000 Tří králů a jejich doprovodů koleduje každý rok a za každého počasí po celé České republice a přináší požehnání a radost do jednotlivých domácností. Peníze, které lidé koledníkům přispějí do zapečetěných pokladniček pak podpoří konkrétní lidi v nouzi a služby Charit, kde pomáhají potřebným.

Výše výtěžku Tříkrálové sbírky není to hlavní. Koleda zejména stmeluje lidi všech generací, zahřeje u srdce nejen všechny přispívající, ale i osamělé a nemocné, v neposlední řadě také samotné koledníky.

Záměry

Výsledky

Koledníci udělali radost opuštěné paní. Nejen úklidem

„My tři králové jdeme k vám,“ notují zlínské pečovatelky s dětskými koledníky u dveří jednoho z bytů panelového domu ve Zlíně. Bělovlasá žena jim s úsměvem přispěje a vysloví přání: „Prosím vás, navštivte moji sousedku. Ona na Vás každý rok čeká. Víte, je osamělá, pomáhám jí s péčí o sebe samu, ale vidíte, že už také nejsem zrovna fit.“

Tříkrálové kolednice vchází do vedlejšího bytu. Tam sedí na posteli shrbená starší žena. Je více než zřejmé, že pomoc skutečně potřebuje. Není třeba příliš mluvit. Královny se na sebe podívají a dají se do práce. Během půl hodinky ženě připraví svačinu, uvaří čaj a poklidí pokoj, v němž tráví svůj veškerý čas. Teprve potom dvě pečovatelky s dětmi opouštějí byt. Třetí královna zůstává, poskytuje paní osobní hygienu. „Jsem šťastná, že chodíme na koledu. Každý rok zažijeme něco neobvyklého. Dnes se mi bude tak krásně usínat,“ komentuje toto setkání královna pečovatelka - paní Michaela.