Charita procestovala jih Haiti. Pomůže s obnovou obydlí
19. října 2016 ACHO

Charita procestovala jih Haiti. Pomůže s obnovou obydlí

Haiti - Zlámané palmy, sloupy elektrického vedení, většina obydlí zbořená nebo poničená a problémy s obživou. S tím se setkali při své pozorovací cestě na jih Haiti pracovníci Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO). Za výtěžek z humanitární sbírky pro Haiti (č. ú.:43-9935450227/0100) i DMS sbírky (DMS HAITI na číslo 87777) zajistí Haiťanům materiál na opravu příbytků. Pomůžou i s obnovou živobytí. Jih Haiti zdevastoval 4. října hurikán Matthew nejvíce. Charitní pracovníci se chystají vydat ještě na zasažený severozápad země...

Z haitské metropole vyrazili na jih do Roche a Bateau Martin Zamazal (šéf humanitárního oddělení ACHO) a Klára Löffelmannová (koordinátorka projektů na Haiti). Již v půli cesty byly vidět následky hurikánu Matthew. „Cestu lemovaly polámané palmy, vyvrácené sloupy elektrického vedení a především poničená obydlí. Na jednom místě jsme půl hodiny čekali na to, až dominikánští silničáři odstraní sesunuté kamení a uvolní cestu,“ popisuje náročnou cestu Martin Zamazal. Po cestě s kolegyní navštívili sedmičlennou rodinu, které hurikán zničil dům, a složili u ní zásoby pitné vody.  „Dům této rodiny byl bez střechy a domácí zvířectvo – kachny, koza, kuřata a osel – vše zahynulo. Zjišťovali jsme, kolik peněz si vyžádá pořízení materiálu potřebného ke stavbě domu a přislíbili jsme pomoc s rekonstrukcí,“ pokračuje Zamazal. Charitní tým mířil do Roche a Bateau. Do tamní školy totiž dochází i 23 dětí, které podporují čeští dárci. Škola je nyní poničená, v nezastřešených třídách je zdevastovaný i nábytek a všechny pomůcky. „Děti jsou naštěstí v pořádku. Ve třídách, které zůstaly v ucházejícím stavu, nyní přebývá osm rodin. Přišly o všechno,“ dodává Klára Löffelmannová.

Padly chýše i betonové domy. Charita pomůže stavět

Podle prvotního odhadu charitního týmu je cestou na jih poškozeno 80-90 % obydlí (od chýší po betonové domy), přičemž více jak 60% z nich je nutné postavit znovu. Plán pomoci se rýsuje. „Na základě zjištěných informací a osobní zkušenosti navrhujeme pomoci s opravou obydlí a obnovou živobytí u rodin, které v důsledku hurikánu o zdroj obživy přišly. Rodinám chceme pomáhat participativně, tj. že k opravě obydlí poskytneme potřebný materiál, práci si rodina zajistí vlastními silami. Indikativní rozpočty bude předkládat žadatel, Charita je ověří na základě zkušeností z projektu „Daruj střechu nad hlavou“ a na základě aktuálních cen na trhu příslušných komodit (cement, písek, štěrk, cihly, dřevo, plechové pláty aj.). Poté rozhodne o poskytnutí příspěvku na rekonstrukci,“ přibližuje Zamazal.
Hurikánem zasaženým obyvatelům charitní tým předali několik pytlů s rýží a fazolemi a částku 1000 USD na pokrytí okamžitých potřeb. Další pomoc bude následovat.

Více v on-line zápiscích Martina a Kláry z Haiti: http://www.acho.charita.cz/z-charit/acho/z-deniku-klary-a-martina-pisi-z-haiti/

Karolína Opatřilová, ACHO