Povodňový zpravodaj 20 let poté přitahuje spoustu čtenářů
10. července 2017 ACHO

Povodňový zpravodaj 20 let poté přitahuje spoustu čtenářů

Olomouc - „Přišli jsme si pro povodňový zpravodaj. A nedáte mi ještě další výtisk, pro sousedku – víte?“ Paní děkuje a ukládá oba výtisky do tašky. Vyprovázíme ji do dvora a tam už čeká další čtenář. Dveře od Arcidiecézní charity Olomouc se od pondělního rána netrhly. V ten den odpoledne totiž měli do ulic Olomouce vyrazit kameloti a rozdávat kolemjdoucím speciál 20 let poté, který obsahuje články a fotografie vydávané v prvních dnech záplav roku 1997. Charita tímto způsobem připomněla záplavy na Moravě – katastrofu, jakou Česká republika dosud nepamatuje.

Je 10. července, přesně v tento den před dvaceti lety vyšlo první číslo Povodňového zpravodaje. „Velkým problémem bylo, že lidé v zaplavených částech města neměli vůbec žádné informace. Nefungoval jim telefon, elektrický proud a nemohli vyjít z domu. A 10. července, někdy kolem půl čtvrté ráno, nás na Charitě napadlo, že bychom mohli pomáhat i tím, že budeme lidem poskytovat důležité informace, a to v Povodňovém zpravodaji. Kolem sedmé jsme měli zajištěnou nezatopenou tiskárnu a v podvečer už roznášeli v ulicích a rozváželi ve člunech 5 000 výtisků do zaplavených ulic Olomouce,“ popisuje, jak zpravodaj vznikl, tehdejší ředitel Arcidiecézní charity Olomouc Jindřich Suchánek. Charita už nebyla jen centrálním místem pomoci, ale stala se také jakousi provizorní redakcí. Tisk ve městě byl totiž v prvních dnech záplav zcela ochromen.

Ve zpravodaji se lidé dočetli, jak vypadá aktuální situace v jednotlivých částech Olomouce, redaktoři věnovali pozornost i obcím a městům v okolí. Lidem radila psycholožka nebo lékaři, třeba s tím, jaké infekce a onemocnění v souvislosti se záplavami hrozí… Zpravodaj dále informoval, kde jsou průjezdné cesty, jak funguje veřejná hromadná doprava, kde je možné si nechat vystavit nový občanský průkaz a varoval také před podvodníky, kteří nabízeli materiální a potravinovou pomoc za peníze.  Za zmínku stojí určitě i rubrika Výzvy a nabídky – kde lidé mohli nabídnout svou pomoc nebo přes ni najít své blízké, se kterými se nemohli spojit. Objektivem fotoaparátu mapoval situaci fotograf Jiří Kopáč.

Výběr těch nejzajímavějších textů a působivých fotografií si přečtou Olomoučtí i dnes. Povodňový speciál 20 let poté jim totiž rozdávají charitní kameloti. Jedním z nich je Helena. „Povodňový zpravodaj,“ oznamuje kolemjdoucím, když křižuje centrum Olomouce oblečená v triku se symbolem Charity. „Spousta lidí ví, o co jde, a zpravodaj si berou, někteří dokonce jako by i na nás – kameloty čekali,“ dodává.

Lidé přicházejí pro zpravodaj přímo i na Charitu. Někteří přitom do jejího dvora v ulici Křížkovského vkročili i před 20 lety. „Taky nás tehdy povodeň zaplavila a Charita nám opravdu pomohla. Moc vám za to všechno děkujeme, musela to být spousta náročné práce,“ říká pán, když se s ním loučíme ve dveřích.

Lidé se ptají po zpravodaji i v olomouckém Informačním centru. Charita tak přidává na tamní pult další výtisky. Olomoučtí by si měli v těchto dnech přečíst celkem 1 000 výtisků. Do dramatického léta 1997 se mohou přesunout také prostřednictvím nového webu www.povodne97.cz

Karolína Opatřilová, ACHO