Tříkrálová sbírka se blíží. Koledníkům požehná arcibiskup
22. prosince 2016 ACHO

Tříkrálová sbírka se blíží. Koledníkům požehná arcibiskup

Arcidiecéze olomoucká - Tříkrálová sbírka klepe  na dveře. Než však koledníci vyrazí do ulic, je třeba je patřičně vybavit. V pátek 30. prosince se tak koledníci v pláštích a korunkách vydají do kostelů ve Vsetíně a Vyškově pro požehnání od olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera. Ten požehná také jejich křídy a kadidlo...

Koledníci s pokladničkami šíří dobro po celé České republice každý rok. „Koledováním tak společně pomáháme lidem, kteří pomoc potřebují,“ přibližuje prezident Arcidiecézní charity Olomouc Bohumír Vitásek s tím, že Tříkrálová sbírka dává lidem možnost, aby i oni byli dobří. Výtěžek pak Charity rozdělí mezi potřebné.

Dne 30. prosince koledníci zamíří do Vsetína a Vyškova. Při mši svaté jim požehná otec arcibiskup. „Požehná také křídy a kadidlo. Koledníci pak toto požehnání budou šířit dál do jednotlivých domácností, kde napíší písmena K+M+B+2017, která původně znamenala, Kristus mansionem benedicat´, to je latinsky, a česky to znamená, ať Kristus požehná tento dům (byt, místnost)´. Žehnat přitom znamená prosit Boha, aby člověka zahrnul dobrem,“ vysvětluje otec Vitásek.

První slavnostní požehnání se uskuteční v 10 hodin v kostele Nanebevzetí Panny Marie ve Vsetíně. Po mši svaté se všichni koledníci vyfotografují a pak si užijí se svým doprovodem kulturní program, prohlédnou si expozice vsetínského zámku, vystoupají na věž a pochutnají si na občerstvení v Maštaliskách.

Podobný scénář čeká koledníky z Vyškova a okolí. Sejdou se v kostele Nanebevzetí Panny Marie v 15 hodin. Následuje fotografování, občerstvení a setkání s otcem arcibiskupem v Knihovně Karla Dvořáčka. Zájemci si prohlédnou ještě radniční věž.

Lidé mohou přispět do Tříkrálové sbírky přímo v teple svých domovů 1. – 15. ledna. Dále mohou poslat svůj příspěvek na č.ú.: 66008822/0800, variabilní symbol 777 nebo zaslat dárcovskou SMS ve tvaru: DMS KOLEDA na číslo 87777.

Bližší informace na http://www.trikralovasbirka.cz/

V roce 2016 dárci přispěli do Tříkrálové sbírky téměř 97 651 016 korunami, z toho 24 795 948 korun vynesla koleda v Arcidiecézi olomoucké. Právě tam začali chodit koledníci s pokladničkou už v roce 2000, o rok později se Tříkrálová sbírka rozšířila do celé České republiky.

Děkujeme za Vaši štědrost a solidaritu.

Karolína Opatřilová, ACHO