Tříkráloví koledníci dostanou požehnání. Pak vyrazí do ulic ve jménu potřebných
27. prosince 2018 ACHO

Tříkráloví koledníci dostanou požehnání. Pak vyrazí do ulic ve jménu potřebných

Arcidiecéze olomoucká – Radost i požehnání přinesou koledníci do  domácností v Olomouckém, Zlínském a částech Pardubického a Jihomoravského kraje ve dnech 1. - 14. ledna. Lidé jim na oplátku přispějí do pokladničky. Jejich peníze pak budou pomáhat potřebným, z větší části přímo v jejich regionu. Koledníky lidé poznají podle korunky a pláště, ponesou s sebou také pokladničku s logem Charity, která je zapečetěná a očíslovaná. Tříkrálovou sbírku uspořádají Charity v Arcidiecézi olomoucké již podvacáté...

„Koledníci nejdou na koledu sami za sebe, aby si například vykoledovali něco na zub, jak to bývalo zvykem dříve při sousedských koledách. I ten nejmenší koledníček má poslání, ke kterému jej pověřuje arcibiskup olomoucký, Jan Graubner, aby především přinesl radostnou zprávu o narození Spasitele – Zachránce a dal možnost lidem projevit svou dobrotu a přispět na ty, kterým Charita pomáhá,“ uvedl prezident Arcidiecézní charity Olomouc a duchovní v jedné osobě Bohumír Vitásek.  V některých městech a obcích tak tříkrálovému koledování předchází požehnání koledníkům. „Nyní se uskuteční v sobotu 29. 12. v 10 hod. v kostele Povýšení sv. Kříže v Prostějově. Pomocný biskup Josef Nuzík, koledníkům připomene jejich poslání a povzbudí je k jejich službě,“ dodal Bohumír Vitásek.

O termínech dalšího požehnání a jiných tříkrálových akcích se dozvíte zde - Tříkrálové akce

Darování „modré“ královské krve

Tříkrálovou sbírku každý rok provází spousta doprovodných akcí. Jsou mezi nimi festivaly, koncerty, výstavy, besedy, ale i různé výlety jako poděkování pro koledníky. Zajímavou akcí je například tradiční darování krve na transfúzní stanici prostějovské nemocnice. Tři králové se tam vydají v pondělí 7. ledna už v půl šesté ráno. „Občas se přeme se sestřičkami, že jsme přece králové, že poteče královská modrá krev. Zajímavé ale je, že modrá nikdy nebyla,“ pousměje se jeden z dárců, ředitel Charity Prostějov František Hynek.

Poprvé vyrazili Tři králové koledovat po domácnostech v Olomouckém kraji a krajích přilehlých v roce 2000. Od té doby koledníkům otvírá dveře svých domů stále více lidí dobré vůle. Výtěžek Tříkrálové sbírky tak každým rokem roste. V roce 2018 lidé z Arcidiecéze olomoucké přispěli potřebným neuvěřitelnými 28 387 035 korunami. 65% výtěžku Tříkrálové sbírky zůstává v regionu, část jde na pomoc v zahraničí (v případě Arcidiecéze olomoucké to je na Ukrajinu a Haiti).

Mít děti o víkendu i díky pračce

Peníze ze sbírky putují třeba na přímou pomoc lidem, kteří se ocitli v nouzi. Například čerstvě rozvedenému muži ze Svitavska tak za ně Charita pořídila pračku.  „Od pána se odstěhovala jeho žena a vzala s sebou i větší část nábytku. Na víkendy ale měly k pánovi přijíždět děti a on musel byt co nejdříve vhodně vybavit,“ přiblížil David Šmída z Charity Svitavy. Podle něj se muž ocitl ve svízelné finanční situaci, nejen proto, že přišel o vybavení domácnosti, ale také kvůli placení nájmu za celý byt a výživného. Bylo třeba jednat. Se sehnáním některého nábytku pomohla obec a také jednotliví občané. Stále však spousta potřebného vybavení chyběla, třeba pračka. „Dvě malé děti se vracely z venku, kde si hrály, obvykle se zašpiněným oblečením. Dlouhodobě bylo neúnosné, aby muž žádal o pomoc sousedy. Proto se obrátil na Charitu,“ pokračoval David Šmída.

Za osamělé…

Díky penězům ze sbírky bylo letos možné také naplnit čas osamělým seniorům v domově, v léčebně dlouhodobě nemocných nebo i rodinám s dětmi z různých důvodů vyloučenými ze společnosti na Moravskotřebovsku. „Naši dobrovolníci chodí za těmito lidmi si popovídat, zahrát si s nimi karty, předčítat jim nebo je berou i na procházku, děti doučují, dělají jim kamarády a podobně. Pro spoustu lidí je právě tohle důležitější než cokoli jiného. Mnohdy nám jejich příbuzní telefonují, že potřebují, aby s nimi jen někdo pobyl,“ přiblížila ředitelka Charity Moravská Třebová Ludmila Dostálová.  Sdílení společného času, doučování a další podobné záležitosti nepatří do základních činností registrované sociální služby. Charita Moravská Třebová si tento „bonus“ může dovolit díky příspěvku Ministerstva vnitra, ten však podmiňuje dofinancování. A to naštěstí zajistí peníze z Tříkrálové sbírky. „My pak můžeme zaplatit koordinátora, který dobrovolníky vede, motivuje a podporuje a také řídí činnost celého Dobrovolnického centra, pod které spadají 3 akreditované programy.  Dobrovolníkům, kteří za opuštěnými lidmi docházejí, můžeme dále hradit pojištění, školení, symbolické dárečky nebo proplatit dopravu na výlet s klientem. Bez toho všeho by nebyla tato služba pro opuštěné lidi možná, “ dodává Ludmila Dostálová.

Prostřednictvím DMS mohou vyjádřit lidé i každoměsíční trvalou podporu, když pošlou trvalou dárcovskou SMS na na číslo 87 777 ve tvaru:

DMS  KOLEDA  30
DMS  KOLEDA  60