V Senátu PČR k pomoci dětem na Ukrajině zazněl i náš hlas Zobrazit fotogalerii
31. května 2023 Z domova

V Senátu PČR k pomoci dětem na Ukrajině zazněl i náš hlas

Arcidiecézní charita Olomouc byla přizvána ke kulatému stolu na téma dětských obětí války. Konal se v Senátu Parlamentu České republiky v úterý 30. 5. 2023. Akci pořádal Výbor pro záležitosti EU Senátu PČR ve spolupráci s europoslankyní Michaelou Šojdrovou. ACHO zastupovala Kateřina Biolková, koordinátorka projektů pomoci Ukrajině. V diskusi upozornila zejména na důležitou roli neziskového sektoru spočívající v aktivitách, které jsou státní organizace schopny zabezpečit jen velmi obtížně.

Na děti na Ukrajině válka vyvíjí veliký tlak, už jen tím, jak neustále sledují aplikace, upozorňující na letecké útoky. Na sociálních sítích sledují surové válečné fotografie a informace. „To, že se nyní budeme věnovat dětem, znamená v budoucnu na Ukrajině nižší míru násilí a kriminality. I proto jsem apelovala na účastníky kulatého stolu, aby se na podporu neziskových organizací na Ukrajině i v ČR nezapomínalo“ sdělila ke své účasti na kulatém stolu Kateřina Biolková. „Neziskový sektor je schopen nabídnout čas, energii a aktivity, které stát zejména v odpoledních a večerních hodinách už zabezpečuje jen velmi obtížně nebo vůbec. Mluvíme o motivovaných lidech, kteří s uprchlíky tráví víkendy, jezdí na výlety, pořádají kroužky, tábory atd. A to je přitom právě velmi nutné a potřebné, a nejen na Ukrajině, ale i v projektech pro uprchlíky u nás.“ vysvětlila koordinátorka pomoci ACHO na Ukrajině.

Zároveň během diskuse poděkovala všem, kteří ze zúčastněných jakkoli podporují Charitu či jiné organizace působící na Ukrajině a v ČR: „Je důležité, že státní i evropské instituce vypisují různé dotační programy, které nám pak pomáhají s nutnými náklady našich aktivit“ řekla Biolková s tím, že „tato důležitá podpora zatím nesmí klesat, protože je na Ukrajině i v ČR obrovské množství dětí, které viděly a i dnes potkávají smrt v přímém kontaktu nebo i jiné velmi tragické situace. Do jejich životů to vnáší obrovský zmatek a potenciálně negativní chování. Na pokračování podpory a pomoci opravdu hodně záleží“, uzavřela.

ACHO v květnu 2023 zabezpečilo na Ukrajině doprovod europoslankyni paní Michaele Šojdrové a pomohlo jí zprostředkovat kontakty s některými orgány samosprávy na Ukrajině a neziskovými či charitativními organizacemi. O tomto kulatém stolu paní europoslankyně informuje také ve své zprávě ZDE.

ACHO je velmi vděčná za pozvání k tomuto kulatému stolu, protože sdílení informací, zkušeností a potřeb je pro pokračování pomoci na Ukrajině tím nejdůležitějším, co může situaci pomáhat.