Mezinárodní setkání k adopci na dálku
3. června 2023 Z Charit

Mezinárodní setkání k adopci na dálku

Na slovenské charitě v Bratislavě se 31. května uskutečnilo setkání českých koordinátorů Adopce na dálku se slovenskými koordinátory Adopcie na diaľku®.

Setkání bylo zorganizováno jako kombinace podnětné diskuse a seznamovacího setkání, kde si přítomní účastníci mohli vyměnit své zkušenosti z tohoto humanitárního projektu. Byla to skvělá příležitost pro koordinátory Adopce na dálku z různých zemí, aby se navzájem inspirovali, sdíleli osvědčené postupy a diskutovali o aktuálních výzvách, se kterými se setkávají při správě a rozvoji adopčních programů.

Akce se konala v příjemném prostředí slovenské charity na zahradě Starého Mesta v Bratislavě, což přispělo k přátelské a uvolněné atmosféře. Diskuze se zaměřovala na témata jako dlouhodobá udržitelnost adopčních programů, komunikace se sponzory a přispěvateli, vzdělávání dětí v rámci adopčních projektů a další relevantní otázky.

Za českou stranu se setkání zůčatnili Jaroslava Medunová z Plzně, koordinátorka Adopce na dálku v Bolívii, Ekvádoru a v Paraguaji; Vojtěch Homolka z Hradce Králové, zastupující Adopci na dálku v Indii; Veronika Mechová z Ostravsko-Opavské charity za Adopci na Ukrajině a Roman Musil z Olomoucké Arcidiecézní charity, která podporuje projekty na Haiti.

Za slovenskou stranu se zůčastnili kordonátoři jednotlivých zemí: Oliver Bacul - Haiti; Dominika Lopušanová - Ukrajina; Natália Páleníková - Indie; Martin Kružliak - Kuba, Honduras;  Natália Pračková - Vietnam; Martina Ďuricová – Uganda, Roman Kortiš - výkonný manažer projektu. Moderátorem celého střetnutí byl Peter Knapík, hlavní manažer projektu Adopcia na diaľku® na Slovensku.

Věříme, že toto setkání poskytlo všem koordinátorům Adopce na dálku nové nápady, motivaci a cenné kontakty, které jim pomohou ve výkonu jejich práce a podpoří rozvoj adopčních programů. Zároveň děkujeme slovenské charitě za vstřícné přijetí, příjemné prostředí i celkovou organizaci setkání. Děkujeme všem, kteří se setkání zúčastnili, za jejich aktivní přístup a příspěvky.

Další setkání jsme naplánovali na podzim a mělo by se konat na půdě ostravské charity. Všem zúčastněným ještě jednou děkujeme a budeme se těšit.

Mgr. Roman Musil

Koordinátor projektů na Haiti