Baie de Henne je zaplavené. Haitský zdravotní kemp musí počkat
24. října 2016 ACHO

Baie de Henne je zaplavené. Haitský zdravotní kemp musí počkat

Haiti, Olomoucko – Odříznuté cesty, 5 mrtvých, 800 evakuovaných. Takto včera zkřížily plány týmu Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO) záplavy v haitském Baie de Henne.  Klára Löffelmannová a Martin Zamazal mají ve vesnici provést prohlídky a ošetření dětí a starších nemohoucích, na které během října přispívají lidé v Olomouckém kraji a na Svitavsku při kampani Na zdraví Haiti. Cesta do Baie de Henne je však nyní nepřístupná. Charitativní kampaň Na zdraví Haiti doprovázejí letos nečekané události. 4. října na Haiti udeřil hurikán 4. stupně Matthew. Spousta lidí se tak ocitla bez obydlí, úrody, vody a jídla...

Klára Löffelmannová a Martin Zamazal z Arcidiecézní charity Olomouc mají za sebou pozorovací cestu na hurikánem zdevastovaný jih, plánování obnovy obydlí pro rodiny zasažené hurikánem i návštěvu dětí z projektu Adopce na dálku.  Včera jim plány zkřížila další katastrofa. Vesnici Baie de Henne, kam se měli dnes vydat, totiž odstřihly od okolního světa záplavy. „Záplavy Baie de Henne postihly v důsledku silných každodenních dešťů. Na místě zemřelo 5 lidí a jeden se pohřešuje. 800 lidí bylo evakuováno. Škola Sainte Maria Goretti, kde realizujeme projekt Adopce na dálku, je již podruhé od hurikánu Matthew uzavřena a slouží jako útočiště pro oběti záplav. Cesta do vesnice je zatím nepřístupná. Doufáme, že se počasí v následujících dnech zlepší a my budeme moci vyrazit,“ přibližuje situaci Klára Löffelmannová.

Charitní tým má v Baie de Henne mimo jiné uspořádat zdravotnické prohlídky a ošetření. Loni se tak podařilo během 4 dní prohlédnout zhruba 400 dětí a starších nemohoucích Haiťanů. „Tyto prohlídky mohou zachránit lidské životy. A na tom se podílejí i lidé, kteří si připijí sklenkou kohoutkové vody a zaplatí za ni od 1 koruny výš do našich kasiček umístěných ve vybraných podnicích v Olomouci, Zábřehu, Přerově, Svitavách i Hranicích,“ dodává Löffelmannová. Akce Na zdraví Haiti potrvá do konce října.

Charitní pracovníci během své mise zjistí také, jaké škody napáchal hurikán na severozápadě země. Poté naplánují pomoc s obnovou zničených obydlí. S novou střechou a zajištěním stavebního materiálu pomohou také obyvatelům haitského jihu. Tam řádil hurikán nejvíce. Tým ACHO se o tom přesvědčil na vlastní oči minulý týden a začal s místními organizovat systém obnovy obydlí. „Chceme pomáhat zasaženým rodinám tak, že k opravě obydlí poskytneme potřebný materiál, práci si rodina zajistí vlastními silami. Indikativní rozpočty bude předkládat žadatel, Charita je ověří na základě zkušeností z projektu „Daruj střechu nad hlavou“ a na základě aktuálních cen na trhu příslušných komodit (cement, písek, štěrk, cihly, dřevo, plechové pláty aj.). Poté rozhodne o poskytnutí příspěvku na rekonstrukci,“ sděluje Martin Zamazal.

ACHO POMÁHÁ HAITI:

Prostřednictvím Sbírky pro Haiti - finančního příspěvku dárců na účet: 43-9935450227/0100

Zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS HAITI na číslo 87777

Kampaní Na zdraví Haiti (vybrané podniky Olomouc, Zábřeh, Svitavy, Přerov, Hranice)

Karolína Opatřilová, ACHO

Online zápisky Kláry a Martina z Haiti najdete zde: http://www.acho.charita.cz/z-charit/acho/z-deniku-klary-a-martina-pisi-z-haiti/