„Na zdraví Haiti.“ Šestý ročník již od 1. srpna v Olomouckých kavárnách a restauracích.
23. července 2020 Aktuálně-rubrika

Haitská vláda řeší situaci s nákazou koronavirem obdobně jako mnoho dalších. Země vyhlásila nouzový stav, má uzavřené hranice a přeshraniční doprava osob je omezena. Lidé mají zůstávat doma, nesdružovat se, dodržovat hygienická opatření. Velká část Haiťanů však nesleduje zprávy a v existenci neviditelného nepřítele nevěří. Oficiálně existuje v zemi sedm center izolace a péče o nakažené virem Covid-19. Do pomoci se zapojily i soukromé nemocnice ve velkých městech. Nicméně i přes podporu vlády a mezivládních zdravotnických organizací je léků, zdravotnického materiálu a ochranných pomůcek nedostatek.

Objednat si sklenici vody a zaplatit za ni libovolnou částku. Tak málo stačí k uzdravení, v některých případech i k záchraně života. Do dvanácti kaváren a restaurací v Olomouci míří v srpnu charitativní kampaň Na zdraví Haiti. Jejich zaměstnanci i hosté tak podpoří zpřístupnění zdravotní péče na Haiti, mimo jiné také při zvládání současné pandemické krize. Do kampaně se zapojí také prodejna Charity Olomouc – Dobrodruhá. Zde mohou zákazníci přispět zakoupením krásných haitských šperků.

Sbírku pořádá Arcidiecézní charita Olomouc, která pomáhá na Haiti od roku 2005. Jejím stěžejním projektem je Adopce na dálku, díky které získávají ve škole ty nejchudší děti vzdělání, ale také jedno teplé jídlo denně. Dále Charita pomáhá haitským komunitám zajišťováním zdravotních prohlídek, materiálně či při katastrofách jako jsou zemětřesení a hurikány, které jsou pro tuto oblast v Karibiku typické.

Děkujeme za podporu Bistré krávě, Bistru & Baru Konvikt, Café Jan, Café Na cucky, Café Restaurant Caesar, Caffé Trieste, Coffee Library Zbrojnice, Jazz Fresh Café, Na břehu Rhôny, Pražírně kávy Kikafe, Traffic Coffee, U Kristýna a Dobrodruhé.

Marek Navrátil

PR pracovník, koordinátor Tříkrálové sbírky