Je to 25 let co jsme prožili povodně
11. července 2022 Z domova

Je to 25 let co jsme prožili povodně

Přírodní katastrofa mimořádného rozsahu postihla v červenci 1997 velké území Moravy a Slezska. Povodeň byla zatěžkávací zkouškou nejen pro státní organizace a složky záchranného systému, ale také pro Charitu. Arcidiecézní charita Olomouc tehdy okamžitě vytvořila krizový štáb a organizovala pomoc, farní a oblastní Charity na zaplaveném území poskytovaly nepřetržitě nejen své služby, ale zapojily se ihned i do pomoci evakuovaným, rozvozu humanitární pomoci a prací na odstraňování následků. Z charitního konta Povodeň byla poté poskytována pomoc rodinám a obcím až do konce roku 1999.

Dne 10. července 1997, Olomouc je zaplavená. Ve většině částech města nejde proud, nefungují telefony, jsou zastaveny dodávky plynu a někde i vody. Lidem uvězněným v panelácích a na sídlištích chybí kromě potravin a pitné vody také jakékoliv informace. Místní tisk nevychází. „Povodňový zpravodaj“ vymyslí na Charitě v půl čtvrté ráno. Kolem sedmé mají zajištěnou nezatopenou tiskárnu a v podvečer rozvážejí autem i na loďkách prvních 5000 výtisků zpravodaje. Stejné zprávy i snímky si Olomoučtí pročtou a prohlédnou i v pondělí 20 let poté - 10. července 2017. V ulicích města jim povodňový speciál rozdají kameloti.

Průběh povodní byl pečlivě mapován a vznikla brožura, která se jim věnuje a popisuje, co se během povodní dělo. Tuto knížku si můžete přečíst i na odkazu ZDE. (Důležité části publikace jsou také na webu Charity ČR - mimořádné události - odkaz ZDE.

Nabízíme také web, kde jsme soustředili nejdůležitější fakta a důležité milníky této humanitární pomoci Charity (odkaz na web).

A dnes …

Do povodní 1997 Charita poskytovala humanitární pomoc v zahraničí, například na Ukrajině nebo při válečném konfliktu na Balkáně. Toho využila také při katastrofě, která zasáhla skoro celou Moravu. „Charita tehdy okamžitě zareagovala a pomohla tisícům lidí a desítkám obcí a institucí. Tyto schopnosti a zkušenosti zúročila i v následujících letech, kdy pokračovala a dosud pokračuje v pomoci lidem zasaženým mimořádnými událostmi,“ sděluje vedoucí humanitárního oddělení Arcidiecézní charity Olomouc Martin Zamazal.

V případě mimořádné události Charita aktivuje charitní systém včasné reakce, využívá humanitární sklad s čistící i vysoušecí technikou a dalším materiálem, je schopná zajistit prostory pro evakuované a další návaznou pomoc díky celorepublikové síti sociálních zařízení a služeb. „V krátkém čase dokážeme zorganizovat materiální i finanční sbírku a co nejrychleji doručit potřebnou pomoc zasaženým osobám. O tom, že Charita je opravdu schopna rychle a efektivně reagovat, svědčí také uzavřené dohody mezi Charitou a hasiči v rámci integrovaného záchranného systému,“ dodává Martin Zamazal.

Marek Navrátil

PR pracovník, koordinátor Tříkrálové sbírky