Koledníky Charity poveze po Olomouci 153 koní. Tři svezou krále na hřbetě, další budou pod kapotou
2. ledna 2020 ACHO

Olomouc – Tisíce dobrovolníků, zejména dětí, v tyto dny obléká tříkrálové pláště, koruny nebo turbany a s pokladničkou Charity se vydávají do jednotlivých domácností, aby umožnili lidem udělat dobrý skutek. Ke koledě se každý rok přidávají i pracovníci Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO). V pondělí 6. ledna zamíří na úřady, do nemocnice či za studenty v Olomouci. Vykoledované peníze podpoří rozvoj domácí hospicové péče na Olomoucku a zázemí služeb pro lidi bez domova či starší nemocné.

V pondělí 6. ledna se promění ve Tři krále ředitel Arcidiecézní charity Olomouc Václav Keprt, prezident Charity a duchovní Bohumír Vitásek a metodik v oblasti IT Vojtěch Krystek. Skupinka zahájí koledu v půl deváté ráno společnou modlitbou s Třemi králi Charity Olomouc v katedrále sv. Václava. Poté se cesty obou skupin rozdělí.

Zatímco králové Charity Olomouc se vydají na 3 koních v čele průvodu do centra Olomouce, krále ACHO doprovodí 150 koní. Skrývají se pod kapotou tříkrálové caravelly, která koledníky dopraví na krajský úřad, k hasičům, policistům, vojákům, ale také do nemocnice nebo za studenty.

Příspěvky, které obě tříkrálové skupiny vykoledují, podpoří rozvoj domácí hospicové péče na Olomoucku. Částí výtěžku Charita Olomouc zafinancuje ještě úpravy azylového domu sv. Anežky pro starší nemocné lidi a také opravy a rozšíření hygienického zázemí pro lidi bez domova.

Harmonogram tříkrálové koledy ACHO

8:30 – společná modlitba v katedrále sv. Václava (Arcidiecézní charita Olomouc a Charita Olomouc)

9:00 – Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje

9:30 – Krajský úřad Olomouckého kraje (hejtman Ladislav Okleštěk a náměstek hejtmana Milan Klimeš)