Kontrasty Ukrajiny objektivem Richarda Boudy
28. ledna 2020 ACHO

Kontrasty Ukrajiny objektivem Richarda Boudy

Olomouc – Výstava fotografií Richarda Boudy ukazuje dvě tváře Ukrajiny. Ukrajina – to není jenom válka, chudoba a korupce, ale také pohostinnost, krása divoké přírody, kouzlo vesniček a prostota i upřímnost tamních obyvatel. Richard Bouda zaostřuje na obyčejné lidi, kteří se ocitli v neobyčejné situaci. Jiné zachycuje v každodenní všednosti, i zde se však o sebe bijí prudké kontrasty. Kam se země ubírá, fotografoval během více než sedmi let. Vydejte se s ním od západu až po válečnou zónu na východě… Vernisáž uvede 11. února (17 hodin) ve Vlastivědném muzeu v Olomouci známý fotograf Jindřich Štreit. Následovat bude přednáška s autorem výstavy Richardem Boudou.

Ukrajinské děti v nouzi jako fotografové

Výstava upozorňuje nejen na tíživou situaci na Ukrajině, ale také na projekty Arcidiecézní charity Olomouc, která tam pomáhá od roku 1990. Podporuje např. chlapce z dětského domova v Bortnykách (hospodářské vybavení domova, stavba hřiště, podpora chlapců ve studiu…) nebo sirotky a děti ze sociálně slabých rodin v Lopatyně (každý všední den teplé jídlo, rekonstrukce budovy fondu…). Tamní děti a mladí lidé potřebují motivaci, naději. Tou může být i nové hobby, zdokonalit se např. ve fotografování. Chcete je v tom podpořit?  Můžete jim přispět na koupi kvalitního fotoaparátu, a to zasláním příspěvku na účet Charity: 4030207/0100. Fotoaparát využijí tyto ukrajinské organizace při workshopech pro děti a také pro propagaci, která jim zajistí další příspěvky. Děkujeme…Foto: Archiv Arcidiecézní charity Olomouc

Fakta o Ukrajině

Ukrajinu už dlouhý čas ochromuje válečný konflikt. Události na Majdanu vyvolaly v zemi politickou krizi. Na jaře roku 2014 Rusko obsadilo poloostrov Krym, což vedlo k rozpoutání války v Donbasu na východě Ukrajiny. V důsledku ozbrojeného konfliktu bylo od dubna 2014 do konce roku 2018 zabito 12 800 – 13 000 lidí a také zraněno dalších 27 000 – 30 000. Dalšího 1,5 milionu lidí opustilo své domovy, aby našlo dočasné útočiště v bezpečí, v jiných částech Ukrajiny.

Ukrajina se potýká i s velkou emigrací. Minimální plat v roce 2019 čítal 4 177 hřiven, což je 3 894 korun českých s tím, že ceny potravin jsou na Ukrajině stejné jako v České republice (např. litr mléka o obsahu tuku 3,2 % stojí 18,88 korun).  Aby se tamní lidé mohli postarat o svou rodinu, odjíždějí za lépe placenou prací do zahraničí. Podle Státní statistické služby Ukrajiny opustilo zemi v letech 2015 – 2017 asi 1,9 milionu lidí, a to kvůli práci v zahraničí.Foto: Richard Bouda

O autorovi

Richard Bouda  (nar. 1. 7. 1978) fotí zejména reportážní a dokumentární fotografii, na které zachycuje různé sociální skupiny. Dokumentoval život v jednom z největších slumů světa v keňské Nairobi, či příběhy unesených kurdských žen v severním Iráku. Během „migrační krize” zaznamenával putování uprchlíků ženoucích se po tzv. Balkánské cestě – tedy cestě z Řecka přes Makedonii, Srbsko, Chorvatsko, Maďarsko a Česko. Zaměřuje se také na objevy a expedice, např. z podzemí Venezuely, Iránu, Islandu, Severní Ameriky a Balkánského poloostrova.

Foto: R. Bouda a K. Novodvorska

Marek Navrátil