Pohádkové království ve Vrbně korunovaly dárky pro Ukrajinu
9. prosince 2019 ACHO

Pohádkové království ve Vrbně korunovaly dárky pro Ukrajinu

Vrbno pod Pradědem – Vánoční království potěšilo v sobotu 7. prosince obyvatele Vrbna pod Pradědem. Ti svou radost posílají dál. Až na Ukrajinu. Jejich dary - panenky, míče, deskové hry, výtvarné potřeby, sešity, boty a další krásné dárky předá Arcidiecézní charita Olomouc dětem z rodin v nouzi a dětských domovů. Sbírku dárků uspořádal Spolek přátel Vrbenska.

Náměstí u kostela sv. Michala ovládla o prosincové sobotě sváteční atmosféra. Prostor zaplněný stánky s vůní nejrůznějších dobrot a punče je vstupní branou do Vánočního království. Ve zdejší škole je vytvořil Spolek přátel Vrbenska, ten letos slaví 15 let. „O Vánočním království jsem snil několik let, letos se povedlo je uskutečnit poprvé,“ zve dovnitř návštěvu z Arcidiecézní charity Olomouc předseda spolku Karel Michalus.

Hurá do pohádky!

Kolem pobíhají skřítkové, andělé, elfové, čerti, Ivan s ruskými krasavicemi a další pohádkové bytosti. „My pomáháme u Vánoční pošty, kde mohou děti odesílat přání Ježíškovi. Pomáhat nás baví, máme z toho pak dobrý pocit,“ hlásí elfky Nela a Julie s andílkem Luckou. V království září i nebe nad Vrbnem, kde mohou lidé připnout svou vlastní hvězdu, visí tu spousta oříšků, které v sobě ukrývají štěstí, maluje se na obličej a soutěží o nejkrásnější adventní věnec, lidé si zkoušejí i stará řemesla.

Nechybí stoly plné vánočních ozdob na stromeček, nejrůznějších dekorací, adventních věnců, polštářků i oblečení z šicí dílny. To vše vytvořily děti s mentálním handicapem z vrbenské Základní školy a dětského domova. „Paní učitelky vždy udělají šablonu nebo návrh, ukáží dětem, jak na to a ty se potom pustí do tvoření. Všechny tyto výrobky jsou jejich práce,“ říká metodička Monika Poláchová.

Vánoční království ve VrbněVánoční království ve Vrbně

Náměstí u kostela sv. Michala ovládla o prosincové sobotě sváteční atmosféra. Prostor zaplněný stánky s vůní nejrůznějších dobrot a punče je vstupní branou do Vánočního království. Ve zdejší knihovně je vytvořil Spolek přátel Vrbenska, ten letos slaví 15 let. „O Vánočním království jsem snil několik let, letos se povedlo je uskutečnit poprvé,“ zve dovnitř návštěvu z Arcidiecézní charity Olomouc předseda spolku Karel Michalus.  Hurá do pohádky! Kolem pobíhají skřítkové, andělé, elfové, čerti, Ivan s ruskými krasavicemi a další pohádkové bytosti. „My pomáháme u Vánoční pošty, kde mohou děti odesílat přání Ježíškovi. Pomáhat nás baví, máme z toho pak dobrý pocit,“ hlásí elfky Nela a Julie s andílkem Luckou. V království září i nebe nad Vrbnem, kde mohou lidé připnout svou vlastní hvězdu, visí tu spousta oříšků, které v sobě ukrývají štěstí, maluje se na obličej a soutěží o nejkrásnější adventní věnec, lidé si zkoušejí i stará řemesla. Nechybí stoly plné vánočních ozdob na stromeček, nejrůznějších dekorací, adventních věnců, polštářků i oblečení z šicí dílny. To vše vytvořily děti s mentálním handicapem z vrbenské Základní školy a dětského domova. „Paní učitelky vždy udělají šablonu nebo návrh, ukáží dětem, jak na to a ty se potom pustí do tvoření. Všechny tyto výrobky jsou jejich práce,“ říká metodička Monika Poláchová.  Kousek štěstí i pro ukrajinské děti Někteří lidé přinášejí do Vánočního království další a další dárky. Jsou určeny ukrajinským dětem v nouzi. „V osmdesátých letech jsem proplul z Oděsy do Kyjeva lodí a byla to jedna z nejpěknějších dovolených. Potkal jsem tam úžasné lidi. Sleduji vývoj ve světě a jsem nešťastný, když se děje něco špatného, a tak jsem si říkal, co udělat pro Ukrajinu? Pátral jsem na internetu a našel si Arcidiecézní charitu Olomouc,“ popisuje Karel Michalus. Do sbírky se zapojilo ještě týden před uskutečněním Vánočního království na čtyřicet rodin. „Například tři sourozenci ponoukli rodiče, že nechtějí letos dárky od Mikuláše, ale chtějí naopak obdarovat děti na Ukrajině. Dárky přinesla i rodina, která sama potřebuje pomoc. Zapojilo se i Město Vrbno, školy. Všichni to dělali od srdce,“ pokračuje Karel Michalus.  A večer Vrbenští připravují Charitě další překvapení. Stánkaři se rozhodli poplatek městu darovat právě na podporu ukrajinských dětí. Částka čítá 1 890 korun. Dary převzala koordinátorka projektů na Ukrajině Khrystyna Novodvorska. „Dárečky rozdáme v Lopatyně a Kolomyji dětem, jejichž rodiny se ocitly v nouzi, některé z nich přišly ještě o některé své rodiče. Dále dárky potěší chlapce z dětského domova v Bortnykách. Děkujeme vám za to, že myslíte na druhé, že se jim snažíte udělat radost,“ oceňuje dobrou vůli Vrbenských Khrystyna Novodvorska. Arcidiecézní charita Olomouc začala na Ukrajině pomáhat krátce po roce 1990 a pomáhá tam potřebným dosud. Často tak činí i s pomocí dárců z celé České republiky. Vánoční království ve Vrbně

Kousek štěstí i pro ukrajinské děti

Někteří lidé přinášejí do Vánočního království další a další dárky. Jsou určeny ukrajinským dětem v nouzi. „V osmdesátých letech jsem proplul z Oděsy do Kyjeva lodí a byla to jedna z nejpěknějších dovolených. Potkal jsem tam úžasné lidi. Sleduji vývoj ve světě a jsem nešťastný, když se děje něco špatného, a tak jsem si říkal, co udělat pro Ukrajinu? Pátral jsem na internetu a našel si Arcidiecézní charitu Olomouc,“ popisuje Karel Michalus. Do sbírky se zapojilo ještě týden před uskutečněním Vánočního království na čtyřicet rodin. „Například tři sourozenci ponoukli rodiče, že nechtějí letos dárky od Mikuláše, ale chtějí naopak obdarovat děti na Ukrajině. Dárky přinesla i rodina, která sama potřebuje pomoc. Zapojilo se i Město Vrbno, školy. Všichni to dělali od srdce,“ pokračuje Karel Michalus.

A večer Vrbenští připravují Charitě další překvapení. Stánkaři se rozhodli poplatek městu darovat právě na podporu ukrajinských dětí. Částka čítá 1 890 korun.

Vrbenští přichystali dárky pro děti na UkrajiněDary převzala koordinátorka projektů na Ukrajině Khrystyna Novodvorska. „Dárečky rozdáme v Lopatyně a Kolomyji dětem, jejichž rodiny se ocitly v nouzi, některé z nich přišly ještě o jednoho z rodičů. Dále dárky potěší chlapce z dětského domova v Bortnykách. Děkujeme vám za to, že myslíte na druhé, že se jim snažíte udělat radost,“ oceňuje dobrou vůli Vrbenských Khrystyna Novodvorska. Arcidiecézní charita Olomouc začala na Ukrajině pomáhat krátce po roce 1990 a pomáhá tam potřebným dosud. Často tak činí i s pomocí dárců z celé České republiky.

Foto: K. Opatřilová, K. Novodvorska, Arcidiecézní charita Olomouc

Marek Navrátil