Haiti - články

 

Aktuálně z Haiti

Velikonoční úvaha o budoucnosti Haiti
3. dubna 2024 Haiti - články

Velikonoční úvaha o budoucnosti Haiti

„Všechno, co o Haiti nyní čtu je silně negativní. Tak jsem napsal tohle, abych se pokusil to trochu vyvážit“. S tímto vysvětlením a následujícím textem dnes přišel koordinátor naší pomoci na Haiti, Roman Musil. Haiti se opravdu potýká se svými možná největšími výzvami. Není na to zvenčí a patrně ani zevnitř neklidnější pohled. Spousta utrpení. „Ale právě teď je čas ukázat sílu a odhodlání spojit se a pracovat na překonání těchto překážek. Budoucnost Haitianů závisí na nás všech a naší schopnosti podpořit je v jejich boji za lepší zítřky“, napsal o Haiti náš koordinátor pomoci.

Nohu mladého chlapce na Haiti zachraňuje operace financovaná z Tříkrálové sbírky
22. března 2024 Ze zahraničí

Nohu mladého chlapce na Haiti zachraňuje operace financovaná z Tříkrálové sbírky

Díky Tříkrálové sbírce a odhodlanému úsilí našeho humanitárního pracovníka Romana Musila, byla zachráněna noha mladého chlapce na Haiti, kterému hrozila amputace. Začátkem loňského roku se John Love, kdysi tříletý sirotek na Haiti, ocitl v kritické situaci, když se na jeho noze objevil vážný hnisavý zánět, ohrožující jeho celkové zdraví.

Článek Lidové noviny o Haiti
15. března 2024 Ze zahraničí

Článek Lidové noviny o Haiti

"Na Haiti už nejde jen o prvoplánové násilí: je narušeno zásobování, děti nechodí do školy, gangy vymáhají výpalné" popisuje situaci v těžce zkoušeném karibském státě Roman Musil, náš pracovník.
Článek pro Lidové noviny.

Pozvánka na předvánoční besedu o „Adopce na dálku Haiti“ a pomoci v této zemi
5. prosince 2023 Ze zahraničí

Pozvánka na předvánoční besedu o „Adopce na dálku Haiti“ a pomoci v této zemi

Seznámení s aktuální situaci na Haiti a plán pomoci Arcidiecézní charity Olomouc v této zemi - to bude náplní besedy a setkání dárců podporujících tyto projekty. Proběhne v sobotu 16. prosince 2023 ve 14 hodin v aule VOŠs Caritas v Olomouci (Křížkovského 6).

Z Haiti přišly první zprávy od Romana Musila
27. září 2023 Haiti - články

Z Haiti přišly první zprávy od Romana Musila

Již více než rok přijímáme zprávy, že na Haiti není bezpečno a chudoba se stále více prohlubuje. Jak jsme již před časem informovali, náš koordinátor projektů pomoci na Haiti, Roman Musil, se na Haiti vypravil, aby zjistil skutečný stav a zmapoval možnosti pomoci. Jeho první zprávu vám přinášíme jen velmi málo upravenou, tak jak k nám doputovala.

Roman Musil vyráží na Haiti
8. září 2023 Haiti - články

Roman Musil vyráží na Haiti

Cesta na Haiti, již několikrát odložená z bezpečnostních důvodů, je nyní již ve fázi realizace. Roman Musil, koordinátor projektů Arcidiecézní charity Olomouc na Haiti, bude na cestách v termínu od 18. září do 12. října 2023. Vzhledem k aktuální situaci na Haiti a potřebě monitorovat naše humanitární projekty na ostrově se tato cesta jeví jako velmi důležitá nikoli však úplně nejbezpečnější.

ACHO pomáhá Haiti postiženému povodněmi
28. června 2023 Haiti - články

ACHO pomáhá Haiti postiženému povodněmi

(Aktualizováno) Nakoupené základní potraviny za peníze našich dárců jsou v těchto dnech (20.6.) rozdávány postiženým lidem.  Záplavy, které o víkendu 3. a 4. 6. postihly Haiti, si vyžádaly desítky mrtvých a tisíce vysídlených. Arcidiecézní charita Olomouc (dále jen ACHO) trvale pomáhá v oblastech Baie de Henne a Gonaives, které jsou touto katastrofou také postiženy. ACHO žádá veřejnost o podporu finanční sbírky, ze které bude moci pomoc financovat. Na Haiti jsme již převedli první peníze určené k pořizování pomoci.

Žádná nuda
25. ledna 2022 Haiti - články

Žádná nuda

Lada Matyášová, pracuje už dva roky na Arcidiecézní charitě Olomouc jako koordinátorka rozvojových a humanitárních projektů na Haiti. Nyní se ale rozhodla pro změnu, a tak hledáme koordinátorku novou. Při té příležitosti jsme se s Ladou trochu poohlédli a rekapitulovali.

Čeští dárci pomohli handicapovaným dětem na Haiti
4. dubna 2016 Haiti - články

Čeští dárci pomohli handicapovaným dětem na Haiti

Lavmanie a Kanaika, dvě čtyřleté dívky od narození postižené deformacemi dolních končetin, se díky českým dárcům podrobily operaci. Operace proběhla 31. března v hlavním městě Port-au-Prince a podle posledních zpráv jsou obě děti v pořádku. Dívky pochází z Gonaives, kde dlouhodobě působí Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO). Operativní zákrok je mnohdy jedinou šancí handicapovaných na důstojnější život v tamních podmínkách...

Léky pro děti od českých dárců dorazily na Haiti
27. ledna 2016 Haiti - články

Léky pro děti od českých dárců dorazily na Haiti

Plný kufr léčiv pro haitské děti je na místě. Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO) využila možnosti dopravit zásilku přímo do Gonaive prostřednictvím organizace Praga-Haiti. Jedná se zejména o vitamíny, jichž je na Haiti nedostatek, nebo jsou pro místní obyvatele extrémně drahé. Potřebné léky dostanou k užívání děti na venkově, které díky jednostrannému stravování trpí chronickým nedostatkem vitamínů.