ACHO pomáhá Haiti postiženému povodněmi Zobrazit fotogalerii
28. června 2023 Haiti - články

ACHO pomáhá Haiti postiženému povodněmi

(Aktualizováno) Nakoupené základní potraviny za peníze našich dárců jsou v těchto dnech (20.6.) rozdávány postiženým lidem.  Záplavy, které o víkendu 3. a 4. 6. postihly Haiti, si vyžádaly desítky mrtvých a tisíce vysídlených. Arcidiecézní charita Olomouc (dále jen ACHO) trvale pomáhá v oblastech Baie de Henne a Gonaives, které jsou touto katastrofou také postiženy. ACHO žádá veřejnost o podporu finanční sbírky, ze které bude moci pomoc financovat. Na Haiti jsme již převedli první peníze určené k pořizování pomoci.

Víkendové deště (3. a 4. 6.) způsobily rozsáhlé povodně a sesuvy půdy v sedmi z deseti departementů země. Podle OSN bylo postiženo 37 000 lidí a 13 400 lidí bylo vysídleno. Zvláště těžce bylo zasaženo město Léogane, kde tři rozvodněné řeky způsobily rozsáhlé škody a ztráty na životech.

Záplavy způsobily rozsáhlé materiální škody a obyvatelé naléhavě potřebují jídlo, pitnou vodu a léky. Situace je umocněna vleklou humanitární a politickou krizí na Haiti a nynější příchod hurikánové sezóny ji ještě více komplikuje.

Postižené oblasti zahrnují i oblast Baie de Henne, kde ACHO realizuje humanitární projekty, zejména Adopci na dálku, Daruj střechu nad hlavou a Podpora komunit.

„Jsme v telefonickém kontaktu s místním knězem. Je to P. Phechner Julmisse právě z vesnice Baie de Henne. Přes tohoto kněze jsme organizovali i předcházející formy pomoci a ujímá se pomoci v regionu i nyní“, komentuje situace Roman Musil, koordinátor projektů ACHO na Haiti. „Budeme se nyní snažit shromáždit finanční prostředky, za které by on následně zajistil potřebný materiál a organizoval jeho distribuci“.

ACHO se tímto obrací na veřejnost se žádostí a podporu finanční sbírky. Ta probíhá na bankovním účtu 43-9935450227/0100. Charita předem děkuje za jakýkoli dar, který spolu s ostatními může znamenat smysluplnou pomoc v nejchudší zemi severní polokoule, nyní ještě souženou touto katastrofou.

Aktuální informace (ze 22. 6. 2023) popisují, že se situace uklidňuje. Voda opadla, bahno vysychá, lidé, kteří se mohou vrátit do svých vesniček popisují veliké škody na svých příbytcích a polích. Většina rostlin, které na políčkách skýtají obživu je opravdu pryč, vč. nejúrodnější ornice. Moře bylo po záplavách silně zakalené, takže lidé nemohly ani rybařit. Spousta lodí je zničených. Jde o Haiti, jednu z nejchudších zemí planety, takže schází bližší informace o počtech pohřešovaných a zraněných.

P. Phechner Julmisse z vesnice Baie de Henne, se kterým trvale spolupracujeme, z našich financí přes víkend (10.-11. 6.) v přístavu nakoupil základní potraviny. Ty jsou na postižených místech jeho farnosti již rozdělovány postiženým lidem. Jde zejména o rýži a další základní potraviny. P. Phechner nás bude o dalším vývoji informovat.

Distribuce probíhala 20. 6. v Beie de Henne a následně 21. a 22. 6 probíhala v přilehlých vesnicích (Jasmin, Riviere Haine a na východ je to vesnice Petite-Anse).

Jakmile se situace více stabilizuje, podpoříme místní dalšími prostředky na nákup nářadí, materiálu, sazenic a semen, aby se mohli pustit do obnovy bydlení, polí a pokusili se zajistit nějakou úrodu.
 
Naše pomoc je závislá na množství prostředků, které na tuto urgentní pomoci zajistíme. Prosíme, o podporu.
 

Z posledních informací vyplývá, že v následujících dnech bude kromě jídla třeba obyvatelům nakoupit více základního zdravotnického materiálu, protože řada lidí bylo při samotných povodních nebo při odklízení jejích následků poraněno. Po této první fázi pomoci přijde na řadu již výše zmiňovaná podpora místních lidí zajištěním nářadí pro obnovu poničených obydlí a polí včetně pořízení sazenic a semen. 

Mgr. Roman Musil

Koordinátor projektů na Haiti
E-mail: ~hzk4Wcm%byjGK593hkmYZhaa8kmb