Žádná nuda
25. ledna 2022 Haiti - články

Žádná nuda

Lada Matyášová, pracuje už dva roky na Arcidiecézní charitě Olomouc jako koordinátorka rozvojových a humanitárních projektů na Haiti. Nyní se ale rozhodla pro změnu, a tak hledáme koordinátorku novou. Při té příležitosti jsme se s Ladou trochu poohlédli a rekapitulovali.

V čem vlastně spočívá práce koordinátorky projektů?

Velká část práce je administrativa projektů spojená s fundraisingem. Komunikuji s tzv. adoptivními rodiči i s partnery na Haiti, spravuji databázi adopce na dálku, tvořím projektové návrhy, a pak také zpracovávám jejich vyúčtování. Práce se týká i propagace, obsluhy webu a sociálních médií. Poměrně malé procento je také realizace aktivit nebo monitoring na místě. Tohle je ale nyní velmi ovlivněno Covidem.

Teď tu zaznělo několik pojmů, resp. aktivit na Haiti. Co vše tam vlastně Arcidiecézní charita Olomouc realizuje a ty koordinuješ?

Pokud stačí jen výčet, tak přímo na Haiti se momentálně jedná o projekt Adopce na dálku, Střecha nad hlavou, Nutriční a terapeutické centrum a Šicí dílna. V Česku realizujeme projekt Na zdraví Haiti, a nezbytně k tomu patří i přednášky pro veřejnost a workshopy na školách. V loňském roce jsme také rozjeli velký projekt pomoci po zemětřesení, které v srpnu 2021 zpustošilo jižní část ostrova.

Při tomto výčtu mě napadá, že vystupuješ obrazně řečeno z dosti rozjetého vlaku. Kdybys zůstávala, co by pro Tebe bylo největšími výzvami?

Poslední tři roky se z různých důvodů nerealizovala žádná monitorovací cesta na Haiti. Docházelo pouze k transferu prostředků. Díky těmto velkým těžkostem je naše práce mnohdy omezená. Například adoptivním rodičům schází dopisy a fotky od dětí z Haiti. To je velká nepříjemnost, ale vzhledem k bezpečnosti a krizové situaci v zemi to nyní není možné udělat jinak. Je to však výzva čekající na nového koordinátora. Trvalým prostorem pro zlepšování je pak hledání cest k efektivnější a účinnější propagaci i fundraisingu, a to obzvláště v době Covidu s prolínající se ekonomickou krizi.

Je toho dost a není to jednoduché. Vypadá to ale dost pestře…

Přesně. I když to z názvu pracovní pozice možná až tak nevyznívá, je třeba spousty kreativity a flexibility při realizaci pracovní náplně. V žádném případě se nejedná o jednotvárnou práci s předem danou náplní.

V čem by měl Tvůj nástupce hlavně vynikat?

Nezbytná je vysoká odolnost vůči stresu. Z Haiti většinou nepřicházejí dobré zprávy, a v poslední době je to ještě intenzivnější. Nutná je i trpělivost v komunikací s partnery. S tím souvisí jazykové dovednosti. Francouzština je doopravdy velkou výhodou. Myslím, že potřebná je vysoká empatie při jednání s lidmi, nyní navíc pouze na dálku a bez možnosti osobního setkání.

A na co bys nalákala případné zájemce?

Práce koordinátorky humanitárních projektů na Haiti je činnost s vysokým lidským přesahem a konkrétní pomocí jiným lidem. I když tak trochu na dálku. Jeho velkou výhodou je pak mnohotvárná pracovní náplň s dostatkem prostoru k realizaci vlastních inciativ a skvělí zkušení kolegové za zády. Jako bonus pak já osobně vnímám, že máme kanceláře v historické budově v centru Olomouce.

Nebudeme asi zakrývat, že jsme si spolu povídali s cílem podpořit případné uchazeče na tvé místo. Zda se to podařilo se uvidí při výběrovém řízení. Na každý pád za tento rozhovor a podporu děkuji a přeji v další kariéře mnoho úspěchů.

Lada Matyášová