Charita je po tragédii v Uherském Brodu připravena pomáhat

Oblastní charita Uherský Brod je od prvopočátku tragédie v kontaktu se starostou města. Nabízí konkrétní pomoc a podporu pro všechny, kterých se tragédie dotkla. Pomoc se ale bude uskutečňovat až na požádání koordinátora této pomoci, kterým je policejní psycholog.

Charita Uherský Brod vyčlenila k okamžitému nasazení čtyří vyškolené pracovníky na psychosociální pomoc, vč. dvou aut, aby byly týmy dostatečně mobilní. Byla zajištěna jejich zastupitelnost na jejich běžných pracovištích.

Dále byly vyčleněni další pracovníci vč. automobilů, aby byli připraveni pozůstalým pomoci při vyřizovat nezbytně nutných záležitosti na úřadech, kolem pohřbu, s chodem domácnosti, apod. vč. event. převozu pozůstalých k jejich rodině, i mimo město Uherský Brod, např. pokud by tito lidé nechtěli zůstat doma osamoceni.

V teto chvíli Charita neplánuje samostatně žádné kroky bez vědomi města, či koordinátora pomoci a chce postupovat v součinnosti a na zaklade reálných potřeb.

O zasažené osoby se starají zejména policejní psychologové. Charitní pomoc však může byt kdykoli vyžádána, třeba i v horizontu týdnů.

Charita nabízí další pomoci po dohodě s brněnskou diecézní koordinátorkou pro mimořádné události, blanenskou nonstop Linku důvěry. Pomoc a podporu nabídnul také koordinátor pro mimořádné události Oblastní Charity Uherské Hradiště a také plzeňský diecézní koordinátor v rámci jejich Terenní krizové služby.

Charita Uherský Brod je také ve spojení s duchovním správcem farnosti, který je taktéž k dispozici poskytnout duchovni podporu.

Tato místní Charita, která je součástí Arcidiecézní charity Olomouc se věnuje již třetímu závažnějšímu případu pomoci po mimořádných událostech. V roce 2012 se podílela na pomoci obětem po tragické Rallye Uherský Brod. Loni na podzim pak složkám integrovaného záchranného systému pomáhala při zabezpečení týmů zasahujících hasičů a policistů.