Kontejner pro Zambii je v cíli. Pomáhá chudým vesničanům
26. února 2019 ACHO

Kontejner pro Zambii je v cíli. Pomáhá chudým vesničanům

Zambie – Život chudých vesničanů ze zambijské Chiparamby se v těchto dnech začíná zlepšovat. Přispívá k tomu kontejner plný pomoci od českých dárců. Ve spolupráci se sudoměřickými farníky jej vyslala za moře Arcidiecézní charita Olomouc. Sbírka vyrazila kamionem z Olomouce 6. prosince loňského roku, do cíle dorazila minulý týden. Od včerejška jsou už vybavení do škol, oblečení a obuv, zdravotnické pomůcky či zemědělské náčiní v oběhu. Dostávají je děti i chudé rodiny živící se zemědělstvím…

Za odesláním obrovské zásilky stojí nejen Sudoměřičtí, Charita a čeští dárci, ale i spousta dobrovolníků, kteří pomáhali potřebné věci připravit. Jejich shromažďování, třídění, čištění a opravy zabraly víc jak půl roku. Nyní stojí kontejner v Chipatě, kde sídlí Chiparamba Trust Organization, organizace pomáhající lidem z blízké Chiparamby. „Náklad prošel celní kontrolou, dále bylo třeba kontejner sundat jeřábem z kamionu dolů na pevnou zem, aby mohl sloužit dál jako sklad. Věci ze sbírky už v tomto týdnu začínají užívat lidé z Chiparamby,“ podává aktuální zprávy Kateřina Janečková, která s dalšími lidmi dobré vůle sbírku iniciovala.

Kontejner pro Zambii už je v cíliNábytek, školní pomůcky i sportovní potřeby vybavují školu v Chiparambě. Lidé z vesnice mají nyní přístup i ke zdravotním potřebám, zemědělskému náčiní,… Začít fungovat může nové školící centrum, a to díky šlapacím šicím strojům, látkám, šicím potřebám, ale také zemědělskému a zahradnímu náčiní. „V centru se budou mladí lidé učit řemeslům, jako například šití a farmaření, což pomůže řešit problémy s předčasnými sňatky a užíváním drog, které jsou typické u dětí a mladých v chudých oblastech Afriky,“ připomíná Kateřina Janečková.

Vyslání Kontejneru pro Zambii se chopila Arcidiecézní charita Olomouc. Jde již o druhý kontejner, který s materiální sbírkou do rozvojové země vyslala. „Dobrovolníci ze Sudoměřic nás oslovili, zda bychom s nimi spolupracovali a my se rozhodli je podpořit. Náš první kontejner díky štědrosti českých dárců pomohl potřebným na Haiti, věříme, že podobně pomůžeme i v Zambii,“ sděluje za Charitu Martin Zamazal.

Děkujeme všem dárcům, ale také dobrovolníkům, že pomohli kontejner s materiální sbírkou vypravit do daleké Zambie.

Více na našem webu: www.charitaprozambii.cz

Karolína Opatřilová, ACHO