Historie naší spolupráce s dětským domovem v Botrnykách
14. března 2022 Ukrajina - články

Historie naší spolupráce s dětským domovem v Botrnykách

V domově Živá perla v Bortnykých ACHO pomáhá od roku 2004, finančně, materiálně i výměnou zkušeností. V něm umístění chlapci jsou buď sirotci nebo pocházejí z rozvrácených rodin, případně byli rodiče zbavení rodičovských práv. Pro chod domova je důležité hospodářství, které jim přináší finanční prostředky. Chlapci v domově průměrně tráví více než 10 let, proto je zcela zásadní, aby prostředí bylo založeno na rodinných principech. V domově se tedy dbá na to, aby se chlapci naučili hospodařit a byli připraveni na dospělý život.

„Chtěli jsme vytvořit rodinu, velkou rodinu, kde se děti mohou cítit v bezpečí a kde budou naplněny všechny jejich potřeby: fyzické, emoční, duchovní, psychologické… kde se mohou plně rozvíjet a vyrůstat jako plnohodnotní občané naší země.“ říká ředitel dětského domova „Živá perla“ Ruslan Markiv.

Během 17-tileté spolupráce bylo realizováno několik projektů podpory tohoto domova. ACHO  darovala domovu nový traktor a zemědělské nářadí, pak následovalo zakoupení soupravy na lisování ovoce, oprava a vybavení budovy domova, vybudování hřiště a každoroční finanční příspěvky na provozní náklady. Pomáhali jsme se založením plantáže 10 ha kanadských borůvek. Všechny tyto investice významně podpořily místní komunitu a pomohly jí k větší soběstačnosti.

Zde realizované projekty spolupráce s ACHO:

• podpora projektu „Borůvkova farma‘. Plantáž o rozloze 10 hektarů. Základem projektu byl nákup rostlin. Za tři roky od vzniku začne plantáž nést plody, které budou pro sirotčinec finančním příjmem.
  • příspěvek na zakoupení dvou domů pro dva chovance opouštějící dětský domov
  • podpora provozu domova, nákup dvou schodišť
  • zlepšení kvality života chlapců  v  dětském  domově  finanční  podporou  na  provozní náklady domova a na plat pomocného personálu
  • příspěvek na vnitřní opravy domova
  • podpora projektu „Moštárna“
  • projekt „Autodílna“ pro výuku manuální zručnosti chlapců. Dílna bude zároveň zdrojem finančních prostředků na provoz domova
  • uskutečnila několik návštěv, při nichž byly děti obdarované oblečením (sponzorský dar OP Prostějov), třemi PC pro výuku dětí a jinými drobnými dary
  • zaplacení výstavby sportovního areálu (fotbalové, volejbalové a basketbalové hřiště)
  • výbava domova sportovními potřebami
  • poskytnutí 30 nových lůžek, dále nočních stolků, ložního prádla, polštářů a přikrývek

Domov v Bortnykách resp. jeho chovanci jsou každoročně zahrnuti do projektu Vánoční balíček.

Webové stránky Domova "Živá perla" najde ZDE

Marek Navrátil