Noc kostelů: charitní kaple přilákala přes pět stovek návštěvníků
25. května 2018 ACHO

Noc kostelů: charitní kaple přilákala přes pět stovek návštěvníků

Olomouc – Pět set osmnáct lidí navštívilo v pátek 25. května večer kapli Božího milosrdenství. Ta se nachází ve dvoře Arcidiecézní charity Olomouc. O Noci kostelů Charita vystavila uvnitř kaple fotografie a příběhy lidí, kteří museli opustit své domovy kvůli pronásledování či válce.

Dveře kaple se netrhly. Jen za první hodinu jimi vešlo dovnitř přes devadesát návštěvníků. „Jsem tu úplně poprvé, netušila jsem, že v této ulici nějaká kaple je. A ještě k tomu tak malebná,“ rozhlédla se po malém prostoru Martina z Olomouce, která byla mezi prvními návštěvníky. Mnozí z nich „lovili“ razítka kaple či charitního kříže do svých poutnických pasů. Další si v kostelních lavicích pozorně pročítali texty dokreslené fotografiemi.

V příběhu z iráckého Mosulu zničeného radikály z tzv. Islámského státu se píše: „Rodina Nadie žije v ruinách někdejší školy, protože jejich dům byl zničen při leteckém útoku. Vaří si a přespávají ve třídě bez oken. Nadiin manžel zemřel poslední den osvobozování, které v jejich čtvrti trvalo čtyřicet dní. Zabil jej odstřelovač tzv. Islámského státu, když se snažil přinést vodu, která vytékala z prasklého potrubí. Nadia nemá žádný zdroj příjmů a nedovede si představit, jak se svými šesti dětmi, z nichž dvě trpí astmatem, přečká zimu. Nadia znamená Naděje…“

V den Noci kostelů chariťáci také vyměnili v kapli velkoformátovou fotografii. Ta zobrazuje pomoc bližnímu. Na dalších dvanáct měsíců tak kapli zdobí snímek z řeckého uprchlického tábora od Richarda Boudy.

Kapli ozdobila na dalších 12 měsíců fotografie Richarda BoudyToto foto Richard Bouda pořídil v uprchlickém táboře v Řecku

Vedle obrazů z války a uprchlických táborů nechybí ani příběhy čínských křesťanů, kteří byli ve své zemi pronásledováni kvůli své víře.

Kaple Božího milosrdenství (Křížkovského 6) byla otevřena od 18 do 23 hodin. Její prostory i výstava Charity přibližující osudy uprchlíků a pronásledovaných dávají vědět o Caritas – milosrdné lásce.

Karolína Opatřilová, ACHO

Více snímků z Noci kostelů si prohlédnete ve Fotogalerii