ACHO zveřejnila databázi dětí v projektu Vánoční balíček pro Ukrajinu
3. října 2023 Ukrajina - články

ACHO zveřejnila databázi dětí v projektu Vánoční balíček pro Ukrajinu

(Aktualizováno) Arcidiecézní charita Olomouc pořádá 15. ročník projektu "Vánoční balíček pro Ukrajinu". Tato humanitární akce, která se stala tradiční, má za cíl přinést radost a naději dětem na Ukrajině v těžké životní situaci. Projekt zahrnuje podporu 430 sociálně potřebných dětí na Ukrajině, které jsou vybírány ukrajinskými Charitami.

Jména dětí jsou zveřejněna v databázi dostupné na webové adrese https://darek.charitaproukrajinu.cz. Kterýkoli člověk v České republice má možnost vybrat si dítě, které podpoří a zarezervovat si svoji podporu přes web a to v termínu od 2. do 27. října 2023. Nově je rezervovací formulář vyplnitelný i na mobilním telefonu.

Každý dárce po zarezervování podpory konkrétního dítěte připraví přímo pro něj Vánoční balíček. Pomáhají k tomu informace o dítěti dostupné v databázi. Balíčky je třeba doručit místní Charitě nejpozději do 27. října 2023.

Lze podpořit i dopravu či úhradu ostatních nákladů spojených s aktivitou "Vánoční balíček". Možné to je finančním darem na konto číslo: 4030207/0100, variabilní symbol 2512.

Děti zapojené do projektu pocházejí ze šesti ukrajinských měst: Berežany, Bortnyky, Chmelnyckyj, Kolomyja, Lopatyn a Ternopil. „Město Chmelnyckyj je nově zařazeno do databáze a věříme, že i tamní děti nalezou své dárce“, řekla k právě otevřené databázi dětí koordinátorka tohoto projektu Kateřina Biolková, která dodává, že „do tohoto projektu se mohou a skutečně se to tak každoročně děje, zapojovat i pracovní kolektivy a firmy, které tak využívají tuto aktivitu pro posílení týmového ducha“.

Při dotazu na přiblížení, komu dárky pomáhají, koordinátorka Biolková nabízí anonymizované informace o jedné z rodin: „Sedm chlapců, otec a stařičká babička, to jsou obyvatelé malého domečku ve vesnici Hrytsevolia na Ukrajině. Rodina byla vždy chudá, ale pravou ztrátu zažila letos, kdy v létě dětem zemřela maminka. Rodina ale drží pospolu, děti se učí vařit, pracují na poli a chodí do školy. I tito kluci letos díky dárcům dostanou vánoční dárky“. V databázi je seznam dětí, které pocházejí ze sociálně potřebných rodin nebo také z dětských domovů. Jsou zde i děti vážně nemocné nebo se zdravotním či tělesným postižením. Pro řadu z nich bývá balíček od českého dárce tím jediným dárkem, který o Vánocích dostanou. Některé děti jsou v databázi opakovaně.

Pravidla projektu:

pro každé konkrétní dítě by měl být Vánoční balíček v hodnotě 1 500 - 3 000 Kč.
balíček nesmí obsahovat žádné potraviny ani cukrovinky (z celních důvodů).
balíček musí obsahovat pouze nové věci.
musí být vhodně zabalen, nejlépe do vánočního papíru a poté obalen strečovou fólií.
váha balíčku nesmí přesáhnout 4 kg.
každý balíček musí být jasně označen jménem a příjmením dítěte, a místem, odkud pochází. Údaje je nutné uvádět latinkou anebo azbukou (např. pomocí internetového překladače).
na balíček je také potřeba připevnit seznam věcí.
Pro více informací o projektu a způsobech, jak pomoci, jsou k dispozici webové stránky: https://darek.charitaproukrajinu.cz.

Kontakt pro další informace o tomto projektu: Kateřina Biolková, koordinátorka pro Ukrajinu, t: 739 52 62 44

Kateřina Biolková

koordinátorka pro Ukrajinu a dobrovolníky
Tel.: 739 526 244 E-mail: 68Go87d7T9vy29enW7c-R1.gT-uk87j7T-M